Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Acı Bakla Beyaz

Lupinus albus

Diğer İsimler Delicebakla, Termiye, Yahudi Baklası, Gavur Baklası

Familya Baklagiller ( Fabaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Magnoliophyta

Kullanılan Kısım Meyve ve Meyve Kabukları

Yetiştiği Bölgeler Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’de Marmara ve Ege bölgelerinde yabani olarak yetişmekte

Etken Maddeler Sabit yağ, lupinin, spartein gibi alkaloidler taşır.(Alkaloidler bir bitki tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında kimyasal bileşiklerdir.)

Acı Bakla Beyaz
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 30 - 120 cm
En Fazla Yayılma 0.5 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Baklagiller ailesinden, 200 adet civarında türü olan bir bitkidir.Dikkatli tüketilmesi gereken fazlası zehirli bir bitkidir. Favizm Hastalığını hiç duymadıysanız eğer araştırmanızda fayda var.

Acı Bakla Beyaz, sarı mavi ve beyaz olmak üzere 3 farklı türü bulunan, Akdeniz ve Latin Amerika’da yerel olarak üretilen bir tohum bitkisidir.  1 metreye kadar yükselebilen, parçalı yapraklı, beyaz çiçekli bir bitkidir.

Kullanış Biçimleri

Yakısı ve lapası haricen kullanılır.

Tohumları hafifçe kavrulur ve değirmende dövülür; elde edilen tozdan yemek aralarında birer tatlı kaşığı yenir.  Bu kavrulmuş tohumlar “Sebze Kahvesi” adı ile kahve yerine kullanılır. Fakat alkaloit taşıyan türlerinin bu şekilde kullanılması tehlikelidir.

Kaynatılmış suyu içilir.

Acı baklanın tohumları  kaynar suda haşlanır ve yenilir.

Acı tadı sebebi ile mide ve bağırsak haraketlerini fazlalaştırır.İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ateş düşürücü etkisi vardır.

idrar arttırcı ve kuvvet verici ve bağırsak solucanını düşürmede etkili olabilir. Böbrek ve id

Şeker hastalarında kan düşürme etkisi mevcuttur.

Harici olarak yapılan lapası deri hastalıklarında kullanılır.

Adet kanamalarını arttırır ve kolaylaştırır.

Fazla tüketildiği takdirde baş ağrısı  yapar ve mesaneye zarar verir.Ülkemizde çok bilinmemekle beraber baklanın her türüne alerjisi bulunan kişiler mevcuttur. Bu kişilerin bitkiden uzak durmaları gerekir.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Bitkinin Tarihçesi

Güney Amerika Kızılderili kabilelerinden Navajo’lar bitkiyi kısırlık için kullanıyorlardı. Ayrıca bitkiyi kullanan kadının kız çocuk doğuracağına inanılıyordu.

Kullanışı: Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet tutulurlar. Gevşeyen kabuklar soyulup bakla yenir ve ya bu tohumlar lapa haline getirilerek harici olarak deriye sürülebilir.

Ayrıca adet kanamalarını arttırır ve kolaylaştırır, doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır. Toz haline getirilmiş kavrulmuş tohumlardan sabah aç karnına 1 kahve kaşığı alınır.

Harici olarak tohumların lapası yaralı deri hastalıklarında uygulanır.

Tıbbi Etkiler: İdrar arttırıcı, kuvvet verici ve barsak (bağırsak) parazitlerini düşürücü etkileri bilinmekte ve şeker hastalarının da kan şekerini azalttığı iddia edilmektedir. Zehirsizleştirilmiş baklalardan 10 – 20 adet yenilebilir.

Özet

Tohumlarının acı ve zehirli olması nedeniyle kaynar suda belli bir zaman aralığında tutulmalıdır.Suda kıvamına gelen tohumlar ya kabuğu soyulup yenilebilir ya da lapa şeklinde şifa niyetine deriye sürülebilir.Bu tohumlar kavrulup değirmende tozlar halinede getirilebilir.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı 24. sayfa
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.