Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Adi Alıç

Crataegus monogyna

Diğer İsimler Yemişen

Familya Gülgilller ( Rosaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Takım Rosales

Kullanılan Kısım Meyvaları, yaprakları

Yetiştiği Bölgeler Güneydoğu Anadolu, ve Batı

Etken Maddeler Tanen, trimethylamin ve vitaminler.C vitamini ve flovan türevleri, triterpen türevlerini içermekted

Adi Alıç
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 4-8 metre
En Fazla Yayılma 4-8 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 20-50 yıl

Alıçın içeriğindeki madddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanlı yapma özellikleri olmadığından uzun süre kullanıma uygundur.

Adi Alıç Botanik Bilgi

Adi Alıç 2-4 Metre yüksekliğindedir. Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembeye yakın beyaz çiçekler açar. Dış görünüşü çalıya benzer. Yol  kenarlarında, ormanlık alanlarda bulunur.Sarı, esmer rengine yakın renkli küçük meyvaları vardır. 20 kadar türü vardır.

Tarihçe

19. yy. da İngiltere’de çit kenarlarına ekilen bitkidir. Eski Yunanlı ve romalılar alıçı neşe ve mutluluğun sembolü olarak kabul etmiş, gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerinde bu bitkiyi kullanmışlardı. Yine romalılar yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için eve alıç yaprakları koyarlardı.

Tıbbi Etkileri

Alıç denince ilk aklıma gelen; alıç sirkesi, marmelatıdır.Bunun yanısıra Kalp damar hastalıklarının tedavisinde güçlü antioksidan özelliği ile yardımı da göz ardı edilemez.Düzenli olarak kullanılan alıç bitkisi, koroner arterlerdeki kan akışını artırarak kan basıncını düşürmekte ve kan dolaşımını geliştirmektedir. Böylece kalbi olası hastalıkların riskine karşı korumaktadır.

Kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır. Ana etki kalp kasını kuvvetlendirmektir.

Alıç bitkisi sahip olduğu antioksidanlar sayesinde vücuttaki tehlikeli toksinleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, C vitamini açısından da güçlü olduğu için beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

İlginizi çekebilir: Etnobotanik Türkiye’de Yapılmış Çalışmalar

Alıç sirkesinin faydalarına gelicek olursak; 2014 yılı Bilim ve Eğitim dergisinde Zehra Kadas tarafından yapılan son araştırmaya göre, alıç sirkesi kardiyovasküler hastalıkları olan hastalarda metabolik etkiler göstermektedir.

Tip 2 diyabet rahatsızlığı olan kişilerde düzenli olarak alıç sirkesi tüketiminde hemoglobin değerlerini etkilediği gözlemlenmiştir.

Çarpıntı için kısa br tarif verecek olursak, 2 kısım oğulotu,2 kısım kedi otu kökü, 3 kısım alıç çiceği ve  3 kısım kurutulmuş müge karıştırılır.Bu karışımdan 2 çay kaşığı 1bardak kaynamış suya atılır, demlendikten sonra günde  kez içilir.

tibbivearomatikbitkiler.com ekibi olarak her zaman savunduğumuz gibi çayınızı mutlaka şekersiz tüketin.

Sağlıklı bir dünya için, şifa toprakta.

Sağlıcakla kalın.

Özet

Birçok kullanım şekli olan alıç bitkisi. Halk arasında en çok kalp damar hastalıklarında kullanılır.Kalp ile ilgiil olan bu etkiler uzun süreli kullanımda ortaya çıkmaktadır.

Kaynaklar »»