Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Amber Kabuğu

Croton eluteria

Diğer İsimler Tatlı odun kabuğu, Odun kabuğu

Familya Sütleğengiller ( Euphorbiaceae )

Sınıf İkiçenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım -

Kullanılan Kısım Kabuk

Yetiştiği Bölgeler Küba, Meksika, Peru ve Antil adalarında yetişir.

Etken Maddeler Kaskarillin adında acı bir madde, uçucu bir yağ, rezin, tanin ve boya maddeleri içermektedir

Amber Kabuğu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 10-12 mt
En Fazla Yayılma 5-10 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 7- 15 yıl

Amber Kabuğu tütsüsü Meditasyon yapmak ve belirli alanda bilgiler keşfetmek isteyen kişilerce kullanımı tavsiye edilmektedir. Kafası karışık olan ve düşüncelerinde bir karara varıp bu kararsızlıktan kurtulmayı arzulayan kişilerce kullanımı idealdir.

Amber Kabuğu Karaib Denizinde bulunan ve 33 milyon nüfusa sahip Antil adalarında yetişen “liquidamber-sığla ağacı” olarak adlandırılan ağacın kabuğudur. Amber Kabuklarının dışı kahverengiye yakın gri; içi ise sarı renklidir. Yakıldığı zaman hoş bir koku verir.

Amber Kabuğu içeriğinde; Cascarilla,% 1.5 ila% 3 uçucu yağlar, cascarillin A adı verilen sert bir bileşik, reçineler, tanen, lipitler ve cascarillins denilen birkaç neoclerodane diterpenoidi içerir. Kabukta bulunan diğer bileşikler şunları içerir: alfa-calacorene, alfa-copaene, alfa-pinene, alfa-thujene, beta-karyofillen, beta-elemen, beta-pinen, betain, borneol, calamenene, camphene, cascarilladiene, cascarillic-acid, caskarillidon, cascarillin A thru D, cascarillone, cineole, cuparene, cuparophenol, d-limonen, dipenten, EO, eluterin A thru J, öjenol, euparofenol, gamma-terpinen, gamma-terpineol, lignin, linalol, metiltiyol, mirsen, p- cymene, pectic-acid, terpinen-4-OL ve vanillin.

Amber Kabuğunda bulunan uçucu yağ  antimikrobiyaldir. Cascarilla’nın sindirim için uzun süredir devam eden geleneksel kullanımı, 2003 yılında bilim adamları tarafından doğrulandı. İtalya’daki bu araştırmacılar, cascarilla ve onun başlıca kimyasal bileşiği olan cascarillin’in, fare midesinde histaminle indüklenen gastrik asit sekresyonunu önemli ölçüde arttırdığı bulundu.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Amber Kabuğu Kullanışı

Bu küçük ağacın dalları muhtelif uzunluklarda kesilir, sonra özel bıçaklarla uzunlamasına yarılır, kabukları çıkarılır, hafif güneşte kurutulur. Kuru kabuklar ilaç haline getirilmek için suyla kaynatılır. Bunlar kokulu, keskin ve acı lezzetlidir. Dışı sincabi içi sarı renklidir. Yanınca güzel koku verir.

Acı maddesi kaskarillin sayesinde iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Bunun için 5 gram amber kabuğu 1 litre suda kaynatılarak içilir.

İshalde bağırsak hareketlerini yavaşlatarak bağırsaklarda su emilimini arttırır ve dışkı daha katı çıkar. İshal kesici etkisi için eşit miktarda yaban yasemini ile karıştırılıp akşamları 30 miligram yutulur.

Değişik kokusu sinirleri gevşetir ve rahatlatır.

Kabuğu,  Campari likörünün lezzetlendirilmesi için  kullanılır.

Özet

Koku vermesi için yakıldığı gibi, buharı ile tütsü de yapılır. Eskiden dizanteride kullanılan amber kabuğunun koku verici özelliği, bileşimindeki uçucu yağdan ileri gelmektedir. Ortaçağda İslâm tıbbında, amber kabuğunu cenazelerde tütsü için kullanırlardı ve böylece kokuşma kokularını gidermeye çalışırlardı. Droğun aktarlara çok sattığı maddelerden biri olduğu, 1774 tarihli ak tariye defterlerinden anlaşılabilir. Yine 1816 gümrük kayıtlarına göre Eski Mısır Çarşısı’nda tütsü için çok aranırdı.

Kaynaklar »»

1- Adil AsımgilŞifalı Bitkiler kitabı sayfa 34
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.