Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

At Kestanesi

Aesculus hippocastanum

Diğer İsimler Acı kestane, Yabani kestane

Familya Sabunağacıgiller ( Sapindaceae )

Sınıf Magnoliopsida ( iki Çenekliler )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Angiosperms )

Takım Sapindales

Kullanılan Kısım Ağaç kabukları ve tohumları

Yetiştiği Bölgeler Avrupa, Anadolu, Orta ve Güney Asya ülkelerinde yabani olarak bulunmakta ayrıca park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir

Etken Maddeler Acı madde, tanen, saponinler, aesculin ve aescin denilen 2 glikozit mevcuttur. Tohumda bunlara ek olarak nişasta, şekerler ve yağda bulunur.

At Kestanesi
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 12 metre
En Fazla Yayılma 8 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 20-50 yıl

İlk kez Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul’da görülüyor ve buradan Avrupa ülkelerine olan seyahati başlıyor. Asırlardır bizim coğrafyamızda gözlere görsel bir şölen sunan at kestanesi ağacı, verdiği yoğun oksijenin yanında pek çok faydalar da sağlıyor.

Botanik Bilgi 

15 – 20 metre yüksekliğinde kalın göbdeli, baharda beyaz çiçekler açan, üzeri dikenli yeşil meyveli bir ağaçtır.Meyveleri kestaneyi andırır.

Tıbbi Etkiler

Saponinler, atkestanesinde de olduğu gibi birçok bitki türünde bulunan öksürük ilacıdır. Göğsü yumuşatırlar. Bu etki tatlı kestanenin yapraklarında da görülebilir.

At kestanesinin en önemli 2. Etkisi özellikle toplardamarların tonusünü arttırarak onları daraltması ve kılcan damarlardaki porları (delikleri) küçülterek dokulara sıvı geçişini engellemesidir. Bu etkiler sayesinde toplardamar genişlemesi olan varis ve hemoroitlerin tedavisinde, kırık çıkık, burkulma ve darbelerden ileri gelen vücuttaki şişmelerin engellenmesi ve iyileştirilmesinde kullanılır. Çünkü bu gibi olaylarda şişmenin sebebi kılcal damarlardan dokulara sıvı sızmasıdır. Sıklıkla bacaklarda oluşan varislere bağlı yaralarda da at kestanesi uygulanabilir.

At kestanesinden hazırlanan merhem ve yağlarda harici olarak yine varis tedavisinde kullanılabilmektedir.

At kestanesinin şişlik indirici etkisinden, böbrek ile idrar kesesi arasında kalan taşların düşürülmesi içinde faydalanır. Taşın tahriş edici etkisiyle şişen idrar yolu (ureter), geçicşi tıkar. Atkestanesinin tesiriyle şişlik iner, geçiş açılır ve düşme ihtimali artar.

50 gram kurutulmuş yaprak ve çiçek 1 litre suda kaynatılarak günde 3 – 4 bardak içilir.

Kullanımı

Ağaç gövdesinin kabukları, yaprakları, çiçekleri ve tohumları kurutulup kullanılacağı zaman suyla kaynatılmak suretiyle tüketilir.

Kabuklar genç dallarından alınmamalı ve tohumlar Ekim ayında tamamen olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır.

Tatlı kestanenin sadece yaprakları tıbbi amaçla bronşitlerde, balgam söktürücü olarak kullanılır.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Özet

At kestanesi dendiğinde ilk akla gelen varis için yapılmış olan çeşit çeşit kremidir. Farklı firmaların çıkarmış olduğu at kestanesi özlü kremler mevcut. Ancak her zaman dediğimiz gibi biz doğal olandan ve doktor kontrolünde olandan yanayız.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 40,41
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.