Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Civanperçemi

Achillea millefolium

Diğer İsimler Kandil çiçeği, Akbaşlı, Binbir yaprak otu, Barsama otu

Familya Papatyagiller ( Asteraceae )

Sınıf İki Çeneklilier ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Angiosperms )

Takım Asterales

Kullanılan Kısım Çiçekleri

Yetiştiği Bölgeler Avrupa, Asya

Etken Maddeler Azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenlerden oluşan uçucu yağlar, tanen, acı organik asitler ve yapışkan bitki sıvılarını içerir.

Civanperçemi
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 5 - 100 cm
En Fazla Yayılma 50 - 100 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Ünlü herbalist Kneipp, bir yazısında şöyle diyor : "Arada bir civanperçemi çayı içmiş olsalar, kadınlar pek çok problemle hiç karşılaşmazlardı!"

Civan Perçemi Botanik Bilgisi

Günümüzde bilinen 200’ün üzerinde türü vardır. Türkiye’de ise 40’a kadar yakın türü vardır. Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur. Genelde çiçek gibi demet halinde  ve kuru halde satılır. Bizler aktarlarda satılan bitki karışımlarını almanızı önermiyoruz. Çünkü toplanan bitkinin raf ömrünü bilemiyoruz.

Tıbbi Etkileri

Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir.

Civan Perçemi, hazımsızlık ve mide rahatsızlıklarında kullanılabilir. İştah açar aynı zamanda.

Bayanlarda sancılı adet dönemlerinde, regl gecikmelerinde, menopoz öncesi ve sonrası sıkıntılarında tedaviye yardımcıdır.Kadınların beyaz akıntısını tedavi eder. Rahim kanserlerinde civanperçemi çayı içilir. Yumurtalık iltihaplarında ve miyomlar da, rahim kanamalarında oturma banyoları faydalıdır.

Nasıl mı hazırlanıyor?: Civanperçemi Çayı Faydaları ve Hazırlanışı

Yumurtalık iltihabında, döl yatağı (rahim) akıntılarında, döl yatağı kaymasında bu şifalı bitkiden elde edilen oturma banyoları yararlı olur. Ayrıca günde 2 bardak civanperçemi çayını içmek de fayda sağlar. Miyomlarda yani kas yapılı urlarda ve kol, bacak iltihaplanmalarında da oturma banyoları alınabilir.

Uykusuzluğun tedavisinde kullanılır.

Civanperçemi bitkisi aynı zamanda yara iyileştirici (antiseptik) olarak kullanılmaktadır.  Ülser, kesik, çatlak, yanıklar da kullanılır. Bitkiden hazırlanan merhemler yara, çıban ve donma tehlikesi geçiren uzuvlara sürülür.

Sinir sistemi hastalıklarında faydalıdır. Zona (kol ve bacaklardaki sinir iltihapları) hastalığında Civanperçemi katkısıyla yapılan kol ve bacak banyoları oldukça rahatlatıcıdır.

Soğuk algınlığına, öksürüğe, balgam söktürmeye iyi gelir.  Ateş düşürücü ve ağrı kesicidir, akciğer kanamalarının durdurulmasında etkilidir. Eğir kökü ile birlikte kullanıldığında akciğer kanserini iyileştirebilir. Eğir kökü gün boyunca çiğnenir ve Civanperçemi çayı sabah-akşam günde iki fincan yudumlanarak içilir.

Yaraları iyileştirebilen özelliğinden cilt bakımında da faydalanmak mümkündür. Kaynatılmış suyunu cildinizde ki sivilcelere 15-20 boyunca uyguladığınızda ortaya çıkan sonuç olumlu olacaktır. Aynı zamanda evde ki cilt bakımı uygulamalarınızda buharın içerisini atmış olduğunu civanperçemi cidinizin nefes almasını ve tazelenmesini sağlayacaktır.

Karaciğer rahatsızlıklarına, bağırsak parazitlerine, gut şikayetlerine iyi gelir.

Yan Etkileri

Çayı ışık görmeyen bir yerde saklanmalıdır. Yoksa kararır ve bozulur. Fazla miktarda kullanıldığı taktirde zehirlenmelere yol açabilir.

 

Özet

Bir tatlı kaşığı kadar civanperçemini sıcak suyun içerisine atarak 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzerek tüketiniz. İçerisine her zaman ki gibi şeker koymadan tabi ki.

Kaynaklar »»