tibbi ve aromatik bitkiler ile icecekler

Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Yazar: Serhat PARLAR Tarih: 1 Haziran 2016

Melisa (Oğul Otu)

Melissa officinalis

Diğer İsimler Oğul otu, kovanotu, temreotu

Familya Ballıbabagiller ( Labiatae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Tubiflorales

Yetiştiği Bölgeler Batı ve Güney Anadolu

Kullanılan Kısım Yaprakları

Etken Maddeler Yapraklarında tanen, reçine ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağında sitral, sitronellal, geraniol ve lineol vardır

Yaşam Ortamı
En Fazla Uzama 0.70 - 1.50 cm
En Fazla Yayılma 0.50 - 100 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl
En bilinen özelliği sakinleştirmesi ve uyku düzensizliğini gidermesidir.
tibbi ve aromatik bitkilerle cilt bakımı

Botanik Bilgi

Limon otu ile çok fazla karıştırılan bir bitkidir.

Yaz aylarının sonuna doğru minik beyaz çiçekler açar. İnsana dinginlik, hafiflik ve rahatlama hissi veren güzel bir kokuya sahiptir. Halk arasında nane balsamı, mavi balsam, bal bitkisi, tatlı balsam, limon otu, acem otu ve oğul otu olarak da bilinir. Eski çağlardaki insanlar bu güzel kokulu bitkiyi tütsü olarak kullanmışlardır. Tütsünün limonsu kokusunun insanı kötülüklerden, kem gözlerden uzak tuttuğuna inanmışlardır.

Arıları hastalıklardan korumak ve oğul çıkarmaları için ilk çağlardan beri kullanılır, kovanın arkasına konur, bu yüzden OĞUL otu diye anılır.

Tıbbi Etkileri

En bilinen özelliği stres yatıştırması ve uyku  sorunlarını gidermesidir.İçindeki Citral, Citronal ve Ganriol sinir sistemini sakinleştirir. İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir.

Yapraklar yatıştırıcı, mide rahatsızlıklarında  gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sâhiptir.Bulantı ve kusma rahatsızlıklarında ise nane ile kaynatılıp içildiğinde faydalıdır.

Karabaş otu ile beraber kalp rahatsızlıklarında kullanılır. Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir.

Kozmetikte yağlı saç şampuanlarında, yıpranmış, cansız ve güçsüz saç losyonlarında, ağız hijyen ürünlerinde, yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için yenileyici kremlerde ve hassas cilt losyonlarında kullanılmaktadır…

Kullanış Biçimleri

Melisa sabunundan tutunda tentürüne kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.Hoş limonsu kokusu sayesinde  her alanda kullanımı sevilen bir bitkidir.

Çay olarak kullnılmak istendiğinde 2,5 su bardağı su kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. İlk sıcaklığını attıktan sonra içine 10 gram kadar kurutulmuş melisa atılır. Ağzı kapatılarak 10 dakika kadar demlenir. Melisa çayı tüketim için hazırdır. Günlük bir fincan tüketilebilir.

Kozmetikte kullanılır. Sabun, şampuan, maskeler, kremler ve losyonlarda kullanılır. Ayrıca evde buhar uygulaması yaparken kaynamış olan suyun içine 1 avuç melisa atmanız cilt için faydalı olacaktır.

Özet

1 Tutam melisa sıcak suyun içine atılarak demlenmeye bırakılır. Ilık bir şekilde şeker eklemeden tüketilir.

türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler ansiklopedisi