Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Papatya

Matricaria chamomilla

Diğer İsimler Gerçek papatya, Mayıs papatyası, Chamomilla recutit

Familya Papatyagiller ( Asteraceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Asterales

Kullanılan Kısım Papatya çiçekleri

Yetiştiği Bölgeler Avrupa, Asya

Etken Maddeler Kumarinler flavonoid glükozidlerden apiin ve patulitrin , nikotinik asit,salisilik asit ,karoten,vitamin C,oleik ,palmitinik ,stearinik ve linoleik asit glikozitleri.

Papatya
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 5 - 45 cm
En Fazla Yayılma 1 - 2 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 1 yıl

Kim sevmezki baharda açan sarı, beyaz papatyaları. Sadece kırlarda görmeye alışkın olduğumuz papatyaları bir de mutfaklarımıza sokalım.

Papatya, mayıs ve ağustos aylarında yetişen, güzel kokulu, yıllık otsu bir bitki olan papatya yol kenarları, tarlalar, bahçeler kısacası boş bulduğu her alanda yetişebilmektedir.Ülkemizde olduğu gibi pek çok yerde papatya dendiğinde anlaşılan Alman papatyasıdır ve papatyanın sağlığa faydaları hakkında yapılan araştırmalar genellikle bu türe aittir.

Yüzyıllardır Roma’da, Mısır’da ve Yunanlılarda ilaçların yapımında kullanılan papatyalar, günümüzde de şifa bulmak amacıyla ilk tercih edilen bitkiler arasındadır.

Çiçekleri Haziran – Ağustos aylarında toplanarak güneşte kurutulur. Kuruyan papatyalar kapalı kutularda saklanılır.

Tıbbi Etkileri

Papatyanın en bilinen özelliği, spazm çözücü olmasıdır. Gaz ve adet sancısında etkilidir.

Anti-enflamatuar ve yumuşatıcı  özelliklere sahip olduğu ve, çay şeklinde, iç kullanılmıştır bitkisel soğuk algınlığı için bir ilaç , bronşit ve üst solunum yollarının diğer iltihap.

Papatya ağrılı adet, sistit ve idrar yollarının diğer iltihaplanmaları için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak, atopik dermatit, gut ve kronik romatizmal hastalıklar için doğal bir tedavi  yöntemi olarak kullanılır.

Papatya çayının buharı, nezle ve sinüzit gibi solunum hastalıklarını engeller.

Bakınız: Papatya Çayı, Faydaları ve Hazırlanışı

Mikropları öldürdüğü için ağız ve  boğaz enfeksiyonları için gargara yapmak faydalıdır.

Sakinleştirici özelliği vardır.Bundan dolayı  depresyon gibi hastalıklarda psikoterapi ile birlikte alternatif tedavi yöntemi olarak uygulanabilir.Stresle başa çıkmak için birebirdir. Rahatlık verir ve uyku sorunu yaşayanlara iyi gelir.

Cilt bakımından çayı cilde pamukla tonik olarak kullanılabilir.

Kullanım Şekli

Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç dolusu papatya çayı haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra banyo suyuna eklenir. Suyu banyo suyuna katılırsa cildi tazeler ve saçlara parlaklık verir.

Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaşığı dolusu çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posası süzüldükten sonra sıcak sütle kompresler yapılır.

Yağ, merhem, çay, tonik ve sabun şekliyle kullanılabilir. Piyasada hazır olarak tüm türlerini bulabileceğiniz gibi kendinizinde  yapma olanağınız vardır.

Papatya yağı ağrı tedavisi için kullanılır. Özellikle çocuk ve bebeklerdeki karın ağrısında papatya yağı ısıtılıp karna masaj yapılırsa faydası görülür.

Yan Etkileri

Papatyalar çok fazla türe sahip, geniş yelpazeli çiçeklerdir ve fiziksel olarak da birbirlerine çok benzerler. Bu yüzden tüketim için, uzmanları tarafından, doğru türün, doğru şekilde, doğru mevsimde toplanması şarttır. Çünkü her türü, o kadar da masum değildir.

Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte tüketilmesi halinde çok düşük kan şekerine neden olabilir.

Papatya çayı uyku getirdiği için dikkat gerektiren aktivitelerden önce kullanılmaması gerekir. Sinir sistemine etkisi yüzünden aşırı derece de uzun süreli tüketimi tavsiye edilmez.

Östrojen hormonuna benzer etkiler yaptığı için geçmişte hormon bozukluğu olan kadınların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Özet

İki kahve kaşığı papatya çiçeği demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 3-7 dakika demlemeye bırakılır. Hazırlanan çay süzülerek içilir.

Kaynaklar »»