Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Pelin Otu

Artemisia absinthium

Diğer İsimler Acı yavşan, Acı pelin, Yavşan otu, Ak pelin

Familya Papatyagiller ( Asteraceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Asterales

Kullanılan Kısım Taze yaprak ve çiçekleri

Yetiştiği Bölgeler Akdeniz bölgesi

Etken Maddeler Uçucu yağ, absintin gibi acı maddeler, flavon ve pineni içerir. Eskiden bazı içkilere acı çeşni vermesi için katılırken 1908 yılından beri bu şekilde kullanımı yasaklanmıştır.

Pelin Otu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 50 -100 cm
En Fazla Yayılma 10 - 50
Nihai Süre Olgunlaşma 2-5 yıl

Fazla kullanımında olumsuz sonuçlar doğurabilecek bir bitkidir.

Pelin Otu, ince tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Çok ince tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Açık sar renkli  küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır. Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir.

Tıbbi Etkileri

Sindirim sisteminde faydalıdır. Bağırsak parazitlerinin tedavisinde kullanılır. İştahsızlık,şişkinlik, hazımsızlık ve safra yolları  hastalıklarında kullanılır. İdrar söktürücü olarak kullanılır.

Zehirli su yılanı ve akrep zehrine karşı yararlıdır ve derine nüfuz eden zehirlere karış etkilidir.

Terletici etkisi vardır. Vücudu kuvvetlendirir.

İltihap önleyicidir ve karaciğeri korur.

Pelinotunun, (Dr. E. Scheider) bezelere özelliklede böbrek üstü bezelerine etki ettiğini ve böylece vücudun kan dolaşımının düzenlediği, romatizma, gut, metabolizma bozukluğu, şeker hastalığı, şişmanlık, ödem ve enfeksiyona (bulaşıcı hastalıklar) karşı vücudun daha etkili bir direnç kazandığını ifade etmektedir.

Yan Etkileri

3 haftadan fazla içilmemeli, hamileler  ise asla içmemelidir. Aşırı dozajda tüketim veya uzun süre tüketim durumunda bağımlılık yapar, merkezi sinir sistemine, beyne, böbreklere zarar verebilme ihtimali vardır. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve kramplara neden olabilir.

Özet

Kurutulmuş yapraklarını kullanabilirsiniz. Yarım veya 1 çay kaşığı kurutulmuş pelin otu bardağa konur, su kaynadıktan sonra dakika soğumasını bekleyip pelin otunun üzerine dökün. 5 dakika kadar demlenmesi gereklidir. Kendine has acı tadı bulunduğundan 1 çay kaşığı ottan fazlasını kullanmayınız ve demleme süresini geçirmeyiniz. Çayınızı tatlandırmak için nane, anason gibi diğer bitkileri kullanabilirsiniz.

Kaynaklar »»