Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Rezene

Foeniculum vulgare

Diğer İsimler Rezdane, İrziyan, Sincilip, Bokluk otu, Mayana, Tatlı anason

Familya Maydanozgiller ( Apiaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Takım Apiales

Kullanılan Kısım Meyvesi, tohumları ve olgun meyveden elde edilen uçucu yağ

Yetiştiği Bölgeler Batı Asya ve Akdeniz bölgesi

Etken Maddeler Müsilaj, şeker, nişasta, tanen, flavonlar, fenchol, cumarinler, sabit ve uçucu yağ.Anethol ve astragoldür. Yüksek miktarda potasyum ve sodyum.

Rezene
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 150 -250 cm
En Fazla Yayılma 10 - 50 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Rezene mutfaklarda baharat bitkisi olmasının yanı sıra şifalı bitki olarak yararlandığımız bitkilerdendir.

Rezene yaprakları incedir. Çiçekleri altın sarısı renginde, etrafa hoş bir koku yayan, ekildikten yaklaşık 2 sene sonra ürün vermeye başlayan bir bitkidir. Tüysüz meyveleri 5-10 mm boyundadır. Genellikle susuz ve kurak ortamları sever, bu ortamlarda yetiştirilebilir. Dağ, yol kenarı, korular, tarlalar ve ormanlarda kendi kendine yetişebilir.

Tıbbi Etkileri

Rezene, antik Yunan’da gücün ve uzun ömrün sembolüydü. Tohumlarının içerdiği çok kuvvetli antioksidan özelliği ile bünyede bulunan ve birçok hastalığa neden olan serbest radikallerin ve virüslerin en büyük düşmanıdır.Bundan dolayıdır ki B, C vitaminleri ile potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri almak ve vucudunuzu güçlendirmek için tüketebilirsiniz. Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

Tat bakımından dereotuna benzediğinden mutfaklarda kullanılır. Özellikle Pakistan ve Hint mutfağında sıklıkla kullanılır.

En bilinen özelliği sindirim sistemi üzerindeki etkileridir. Hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için içilebilir.

Doğumu kolaylaştırdığı ve anne sütünü arttırtdığı bilinmektedir. Bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır.

Rezene çayına batırılmış pamuğu gözlerinizin üzerine koyup 15 dakika kadar beklerseniz şişlik önemli ölçüde azalır.

Mineral bakımından zengin olması, hazırlanan çayın soğuk algınlığı, grip ve halsizliğe karşı içilmesini sağlamaktadır.

İçerdiği zengin potasyum yardımıyla, kan basıncını ve kalp hızını sağlıklı seviyede tutamaya yardımcı olur.

Rezeneyi çay olarak tüketebilmek için 2 fincan su kaynatılır, 2 çay kaşığı  bitkinin otu kaynayan suya ilave edilir. 3-7 dk. daha demlendikten sonra ılındıktan sonra tatlandırmadan içilir.

Yan Etkileri

Fazla rezene tüketimi mide bulantısı ve ağrısına neden olabilir. İleri dereceki yan etkileri arasında ise kusma, nöbetler, nefes darlığı, cilt sorunları kalp çarpıntısı ve akciğer ödemi sayılmaktadır.

Anne sütünü arttırdığı söylenmekle birlikte gebelik ve emizrme dönemindeki kadınlar doktora danışmadan rezene ürünleri tüketmemelidir çünkü kan şekerini olumsuz olarak etkileyebilir.

Özet

Rezene çayı sindirimi düzenlemek ve özellikle yemeklerden sonra oluşan gazı ve gaz ağrılarını hafifletmek için kullanılır.Laktasif etkisi ile kabızlığı önler. Yemeklerden sonra 3-4 adet rezene tohumu çiğnemek nefesi tazeler ve ağız kokusunu alır.

Kaynaklar »»