Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Tarhun

Artemisia dracunculus

Diğer İsimler Estragon, Küçük Ejderhaotu, Terhun, Tergun

Familya Papatyagiller ( Asteraceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Asterales

Kullanılan Kısım Yaprakları, Çiçekleri

Yetiştiği Bölgeler Kuzey yarım küre, Sibirya, Türkiye de ise Bayburt

Etken Maddeler Uçucu yağ (%0.4-0,8), acı madde ve tanen.

Tarhun
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 120–150 cm
En Fazla Yayılma 10 - 50 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Hoş kokusu ile daha çok baharat bitkisi olarak karşımıza çıkar.

Tarhun yaprakları 2-10 cm uzunluğunda, 0, 3-1 cm eninde şerit şeklinde uca doğru sivrilen, kenarları bütün, koyu yeşil renkli, ortasında ana bir damar ve ondan sağa sola ayrılan yandamarlara sahiptir.

Ejder otu olarak da bilinen ve Fransız mutfağında en sık kullanılan baharatlar arasında yer alıyor. En çok kullanıldığı yemekler arasında ise sulu tavuk yemekleri, yumurtalı yemekler, lazanya ve buğulama balık yemekleri geliyor. İnce dalları sirke şişesine koyularak lezzet arttırılabilir. Azerbaycan, Rusya, Ermenistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerde gazlı içecek üretimi alanında da kullanılıyor.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Tıbbi Etkileri

Tarhun bitkisinden; çayı, yağı, sirkesi, ekstraktı ve merhemi üretilir. Ayrıca içeriğindeki vitamin ve minerallerin zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir. En çok mutfaklarımızda kullanırız. Fakat bunun yanısıra pek çok alanda kullanımı mevcuttur. Sirkesi yapılarak tüketilir.

Aromaterapide kullanımı için ise yaprak, çiçek ve sürgünleri subuharı ile damıtılarak (destilasyon) eteryağı el edilir.

Anadolunun bazı köylerinde toz edilmiş kuru tarhun tuz ile birlikte ekmek üzerine konarak, iştah açıçı olarak yenilir. Etkili ve zararsız bir  iştah açıcıdır.

Bayanların adet döneminde ağrı ve sancıları hafifleterek daha  hafif geçmesini sağlar.

Oldukça güçlendirici ve kalıcı bir tonik etkisine sahiptir.

Bilimsel Sınıflandırması

“Plantae” türü bitkiler âleminden olan tarhun, kapalı tohumlular (Magnoliophyta) bölümünde sınıflandırılıyor. Aynı zamanda “Pelinotugillerden” olan tarhunun alt sınıfları da; iki çenekliler (Magnoliopsida) sınıfı, “Asterales” takımı, “Asteraceae” (Papatyagiller) familyası, “Asteroideae” alt familyası, “Anthemideae” oymağı, “Artemisia” (yavşan) cinsi, “Artemisia Dracunculus” türü şeklindedir

Özet

Dünyada da tüm aşcıların tadının yanısıra sağladığı faydalardan doalyı en çok tercih ettikleri baharat bitkilerindendir.Bir bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı tarhun koyarak 3-4 dakika demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra içebilirsiniz.

Kaynaklar »»

1- onikibilgi.com