Tıbbı ve Aromatik Haberler

Yağsız Süt Tozu Üretildi Hemde 4500 ton

Yağsız Süt Tozu Üretildi Hemde <b>4500 ton</b>

Üç ay (Nisan-Mayıs-Haziran) için arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün süt tozuna dönüştürülmesine karar verildi, bunun da yaklaşık 15 bin ton yağsız süt tozuna karşılık geldiği belirtti.

Yağsız Süt Tozu üretildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Et ve Süt Kurumunun (ESK) 24 Mart’ta çiğ süt için ilk resmi müdahale alımlarına başladığını hatırlatarak, 13 Mayıs itibarıyla birlikler veya kooperatifler aracılığıyla yaklaşık 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleştiğini, 12 süt tozu tesisinde, ESK adına yaklaşık 4 bin 500 ton yağsız süt tozu üretildiğini bildirdi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, sektör temsilcileriyle yaptıkları değerlendirmeler neticesinde 3 ay (Nisan-Mayıs-Haziran) için arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün süt tozuna dönüştürülmesine karar verildiğini ifade ederek, bunun da yaklaşık 15 bin ton yağsız süt tozuna karşılık geldiğini belirtti.

Arz fazlası çiğ süt

Arz fazlası çiğ sütün birlikler ve kooperatifler tarafından alımının yapılarak yağsız süt tozuna dönüştürülmesi ve üretilen yağsız süt tozunun sözleşme ve teknik şartname kapsamında birlikler ve kooperatiflerden satın alınarak değerlendirilmesi konularında uzlaşma sağlandığına dikkati çeken Çelik, ESK’nın 24 Mart’ta ilk resmi müdahale alımlarına başladığını anımsattı.

Sütte arz fazlasını azaltma

Çelik, sütte arz fazlasını azaltmak ve düşen süt fiyatlarını, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen referans fiyata getirmek amacıyla müdahale alımlarının sözleşme kapsamında birlik/kooperatifler aracılığı ile yağsız süt tozu alımı olarak gerçekleştirildiğine işaret ederek, sözleşme yapan birlik ve kooperatiflerin, çiğ sütü üyelerinden, referans fiyat olan litresini 1,15 liradan almak ve belgelendirmek zorunda olduğunun altını çizdi.

56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleşti

ESK’nın sözleşme, teknik şartname ve kanuni mevzuatlar kapsamında uygun olan yağsız süt tozunu satın aldığını ifade eden

Çelik, şunları kaydetti:

“Satın alınan yağsız süt tozları, ESK tarafından kiralanan depolarda muhafaza ediliyor. Halen İzmir, Denizli, Muğla, Afyon, Aydın, Manisa, Uşak, Konya, Niğde, Kayseri, Sivas, Çorum, Amasya, Zonguldak, Burdur, Antalya, Mersin, Hatay, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Osmaniye ve Tekirdağ başta olmak üzere ülke genelindeki tüm birlik ve kooperatifler ile sözleşme yapılmakta ve müdahale alımları devam etmektedir.

13 Mayıs itibarıyla birlikler ve kooperatifler aracılığıyla yaklaşık 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleşti. 12 süt tozu tesisinde, ESK adına yaklaşık 4 bin 500 ton yağsız süt tozu üretildi.

Üretilen yağsız süt tozlarının öncelikli olarak yurt dışına satışı planlanıyor.

Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2016/6) kapsamında desteklemeden yararlanacak firmalar, Et ve Süt Kurumundan süt tozu satın alabilecekler. 24 Mart 2016’da başlatılan arz fazlası sütün piyasadan çekilerek süt tozuna dönüştürülmesi faaliyetleri, öngörülen tarihe kadar devam edecek. Müdahaleden önce bazı illerde 70 kuruş seviyelerine düşen çiğ süt fiyatları, ESK’nın müdahalesiyle Ulusal Süt Konseyi tarafından referans fiyat olarak açıklanan 1,15 lira düzeyine geldi. Üreticimize alım ve ödeme garantisi sağlandı.”