Tıbbı ve Aromatik Haberler

Lavantada da Dünyaya Rakip ”Isparta”

Lavantada da Dünyaya Rakip  <b> ”Isparta” </b>

Dünyanın gül yağı üretiminin yüzde 67’sini karşılayan Isparta, son yıllarda artan lavanta üretimi ile de Fransa’ya rakip oldu.

Gül yağı üretiminde adından söz ettiren Isparta’da nisan ayından bu yana üreticileri lavanta hasadının heyecanı sardı. Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde kıraç arazilerde deneme amacıyla başlatılan lavanta üretimi, bugün Fransa ile rekabet edecek düzeye ulaştı. Türkiye’nin lavanta üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Kuyucak köyündeki tarlalar bugünlerde mora büründü. Köylüler Ağustos ayının ilk haftasında başlayacak olan lavanta hasadı öncesinde ise lavanta tutkunlarını ve fotoğrafçıları ağırladı.

Fransa’dan getirildi

Sulu tarıma elverişli olmayan kıraç arazileri yüzünden dışarıya göç vermeye başlayan Kuyucak köyünün kaderi Fransa’dan getirilerek deneme amacıyla üretilmeye başlanan lavanta bitkisi ile değişti. Bölgenin havasını ve toprağını seven lavanta bitkisi bir köyün kaderini tamamen değiştirdi. Üretim alanı son yıllarda gittikçe yaygınlaşan ve yaklaşık 3 bin dekardan fazla arazide lavanta üretimi yapılan Kuyucak köyündeki tarlalar Temmuz ayının gelmesiyle adeta mora boyandı.

15 bin ziyaretçi bekleniyor

Haziran ve temmuz aylarında olgunlaşan lavantalara fotoğraf gruplarının ve gezginlerin başını çektiği ziyaretçiler de büyük ilgi gösteriyor. Son yıllarda adının duyulması ile birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden fotoğraf kulüpleri, dernekler ve bazı tur firmaları bölgeye günübirlik geziler düzenlemeye başladı. Geçtiğimiz yıl Temmuz-Ağustos döneminde 5 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan Kuyucak’ı bu yıl 15 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Gıdadan kozmetiğe, sağlıktan kimyaya kadar birçok alanda kullanılan bitkinin bir dekarından 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilirken, 60-70 kilogram çiçekten ise 1 kilogram lavanta yağı üretiliyor. Aynı zamanda bölge halkı, geleneksel yöntemlerle damıttıkları lavanta yağının yanı sıra, lavanta balı, lavanta buketi, lavanta kesesi ve içi lavanta ile doldurulan yastık gibi ürünleri de ziyaretçilere ve lavanta tutkunlarının beğenisine sunuyor.

 

Kaynak: www.gthbhaber.com