Tıbbı ve Aromatik Haberler

Marul detektörleri çürümeyi tespit edecek

<b>Marul detektörleri</b> çürümeyi tespit edecek

ABD’de geliştirilen elektronik sensör yardımıyla marulların raf ömrü ve çürüme süreci anbean tespit edilebilecek. Sebze tezgahlarında ve reyonlarının en renkli yeşilliği olan marul, aynı zamanda kesildikten sonra tazeliğini en az koruyabilen yeşilliklerden biri. Katmanlı yapısı nedeniyle satıcının veya tüketicinin kesilmiş marulda çürüme olup olmadığını kontrol edebilmesi hiç kolay değil.

Marul detektörleri, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Tarım Ürünleri Geliştirme ve Koruma Araştırmaları Laboratuvarı’nda geliştirilen sistem ile marulların tazeliği kolaylıkla ölçülebilecek. “Elektronik göz” diye anılan sistemde hiperspektral görüntüleme yöntemi kullanılıyor.

Sensör çürüme sürecini tespit ediyor

Dedektörleri elektronik göz, hassas ışık algılama becerisi gösteren hiperspektral bir sensör yardımıyla çalışıyor. Yapraklarının dokusundan yansıyan ışık dalgalarının ölçen bu sensör ultraviyole ve kızılötesi dahil çıplak gözle görülmeyen ışık türlerinin çoğunu algılayabiliyor.

Islahçılar faydalanacak

Geliştirilen sistem oldukça ilgi çekici; ancak bu maliyetli yöntemin sebze satış noktalarında yaygınlaşması şimdilik oldukça ütopik görünüyor. Peki sistemden nerede kullanılacak? Projenin yöneticilerinden bitki bilimcisi Ivan Simko, elektronik gözden öncelikle ıslahçılarının faydalanacağını söylüyor.

Daha uzun ömürlü marullar için

Sistem sayesinde pazardaki marul çeşitlerinin raf ömürlerinin en doğru şekilde tespit edileceğini söyleyen Simko, “Bu bilgi, uzun ömürlü marul çeşitleri geliştirmek üzere çalışan ıslahçılar için yol gösterici. Aynı zamanda hazır ve paketlenmiş salata ve marul endüstrisi için de yönlendirici olacak” diyor.