Tıbbı ve Aromatik Haberler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 2019

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 2019

Tıbbi ve aromatik bitkiler denildiğinde hem içerdikleri etken maddeler yönünden hem de tüketim alanları bakımından çok büyük bir alanı kapsamakta ve dünya ticaret hacmi her geçen gün artmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ”Sempozyum 2 yılda bir gerçekleşir. Tarihler açıklandığında sitemize eklenecektir. ”

4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumundan

Hem içerdikleri etken maddeler yönünden hem de tüketim alanları bakımından çok büyük bir alanı kapsamakta ve dünya ticaret hacmi her geçen gün artmaktadır. Tıbbi bitkiler piyasasının 2000’li yıllarda yıllık yaklaşık 60 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2017 yılında 107 milyar dolara yükseleceği ifade edilmektedir.

Ülkemizin farklı iklim ve ekolojik koşullara sahip olması, floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi ve birçok bitkinin gen merkezi olması bakımından doğadan toplanan ve kültürü yapılan açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğu bilinmektedir.

Birçok kültür bitkisi ile karşılaştırıldığında, yürütülen çalışmaların hala sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Bu bakımdan yapılacak bilimsel çalışmaların bu alanda değerli katkılar sağlayacağı ve ülke ekonomisi için bir kaynak oluşturacağı açıktır. Ayrıca bu çalışmalardan elde edilen sonuçların uygulamaya aktarılması ve sektör tarafından yaygın kullanımının sağlanmasına gereksinim duyulmaktadır.

Prof. Dr. Emine BAYRAM

Sempozyum Başkanı (4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 2-4 Ekim 2018 İzmir/Çeşme)