Tıbbı ve Aromatik Üniversiteler

Kocaeli Üniversitesi – Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu

Kocaeli Üniversitesi – <b>Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu</b>

Temelde bitkisel gen kaynaklarının korunması ile tıbbi ve aromatik bitkilerin tarla bitkileri olarak yetiştirilmesini öğretir. Bunun yanında, bu bitkilerin özellikleri, etkili maddeleri, kullanım şekli ve dozları da öğretilmektedir. Bunlar geleceğimiz için son derece önemlidir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı

Tıbbi ve aromatik bitkiler ve ürünleri insanoğlu tarafından bütün dünyada kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kayıtlarına göre, Afrika ülkelerinde yaşayan insanların yaklaşık %80’i, hastalıklarının tedavisinde tıbbi bitkileri kullanmaktadır. Sentetik ilaçların gelişmesinde görülen muazzam ilerlemelere rağmen, modern ilaçların yaklaşık %25’i bitkilerden elde edilmektedir. Günümüzde doğal ilaçlara olan ilgi giderek artmaktadır. Türkiye gıda, sağlık ürünleri, baharat ve koku olarak kullanılan çok zengin tıbbi ve aromatik bitki kaynaklarına sahiptir. Ülkemizde %30’u endemik olan 10.000’in üzerinde tür, doğal olarak yetişmektedir. Bu zenginliğimize rağmen ilaç sanayimiz, sağlık ürünlerinin %70’ini ihraç etmektedir. Ayrıca ülkemiz, bitkisel ilaçların kullanımında zengin bir mirasa sahiptir. Özellikle kırsal alanda pek çok bitki halk ilacı olarak kullanılmaktadır.

Bu programın temel amacı, öğrencilere gen kaynaklarının korunmasını ve bunların tarla bitkileri olarak kültüre alınmasını öğretmektir. Diğer yandan, ilaç endüstrisi için bu bitkilerin özelliklerinin ve etkili maddelerinin belirlenmesi; bu bitkilere tedavi gücünü veren etkili maddelerin artırma çalışmalarının yapılması da amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler, bulundukları bölgelerde arazi uygulamaları yaparak edindikleri teorik bilgilerini kullanma fırsatı bulmaktadır. Bitkileri, morfolojik özelliklerine göre tanıyan ve özelliklerini belirleyen öğrenciler doğadan toplamayı öğrenmektedir. Bunun yanında, bu bitkilerin özellikleri, etkili maddeleri, kullanım şekli ve dozları da öğretilmektedir. Bunlar geleceğimiz için son derece önemlidir.

Programın eğitim süresi iki yıl olup “Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri” olarak mezun olan öğrenciler, tıbbi bitki yetiştirme veya doğadan toplama ile ilgili kendi işlerini kurabilirler. Ayrıca bitkisel ilaç satan bir dükkan açabilirler ya da resmi ve özel sektörde görev alabilirler.

Bu program “tarım teknikeri” yetiştir. Bu teknikerler tıbbi ve aromatik bitkileri konusunda uzmanlaşmışlardır. Dersler “teorik” ve “pratik” olmak üzere iki kısımdan oluşur. Teorik kısımlar laboratuvar ve arazi çalışmaları ile desteklenmektedir. Öğrenciler 30 günlük zorunlu yaz stajlarını tarımsal üretim yapan bir işletmede veya tıbbi ve aromatik bitkileri üreten, paketleyen ve satan bir işletmede ya da ilgili bir laboratuvarda tamamlayabilirler.

Ders Listesi için tıklayınız

Sonraki Eğitim Olanakları

Türkiye’deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Kocaeli Üniversitesine dikey veya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak “tanınma belgesi” hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Sonraki Eğitim Olanakları

Mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı sınavda gerekli puanı aldıktan sonra ziraat fakültelerinin tarla bitkileri, bahçe bitkileri ve bitki koruma bölümlerine dikey geçiş yaparlar. Minimum üç yıl daha okuyarak “Ziraat Mühendisi” unvanı alırlar.

Mezunlar İçin İstihdam Olanakları

Öğrenciler zorunlu stajlarını yaparken işin zorluklarını ve risklerini görme fırsatı yakalarlar. Mezun olduktan sonra da yerel, ulusal veya uluslararası piyasada kendilerine iş bulabilirler veya kendi işlerini kurabilirler.

Okulun öğrencisiyseniz; lütfen sizden sonra bu bölümü bu okulda okuyacak arkadaşlarınız için, aşağıdaki yorum alanından bölümünüzün yeni öğrencilerini bilgilendirebilir, yönlendirebilirsiniz.