Tıbbı ve Aromatik Üniversiteler

Pamukkale Üniversitesi – Tavas Meslek Yüksekokulu

Pamukkale Üniversitesi – <b>Tavas Meslek Yüksekokulu</b>

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler sektörlerinin, söz konusu bu rekabet ve inovasyon ortamında gelişmelerini sürdürebilmeleri, bu ortama uyum sağlayabilecek, esnek, üretken, değişime ve gelişime açık, sektörün gereklerinin farkında, mesleki bilgi ve vizyon sahibi yönetici ve çalışan kadrolarına sahip olmaları ile mümkün olabilir.

Pamukkale Üniversitesi Tavas Meslek Yüksekokulu; 2010 yılında, belirli sektörlere ve iş dünyasına nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Tavas Meslek Yüksekokulu, 3 program (Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Organik Tarım, İş Sağlığı ve Güvenliği) ile eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Tavas Meslek Yüksekokulu bugün ise, 2014-2015’te 5 program (Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Organik Tarım, İş Sağlığı ve Güvenliği [1. ve 2. öğretim], Çocuk Gelişimi [1. ve 2. öğretim], Aşçılık [1. ve 2. öğretim]) ile eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir. Tavas Meslek Yüksekokulu, öğrencilerine sektörle iç içe öğrenme, farklı alanlarda staj yapma ve mezun olduklarında kolayca iş bulabilme imkanı sağlamaktadır.

Okulun Misyonu ve Vizyonu

Tavas Meslek Yüksekokulu olarak öğrencilerimizin, çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın beklentilerini teknolojik ve mesleki gelişmelerle destekleyerek, sürekli iyileştirerek kaliteli eğitim vermektir. Çalışanlarımızın, öğrencilerimizin katılımı ve ekip ruhu bilinciyle, görev ve sorumluluklarımızı kalite yönetim sistemi şartlarına ve yasal mevzuatlara eksiksiz uyarak yerine getirmek temel görevlerimizdendir.

Tavas Meslek Yüksekokulu olarak, alanında uzman, kazandığı mesleki bilgi ve beceriyi yaşamla bütünleştirebilen, Atatürk İlke ve İnkılâplarını özümsemiş bireyler yetiştirme sorumluluğu çerçevesinde, eğitim programlarını hayata geçirmek ve sürekli iyileştirmek, aranılan, saygın bir Meslek Yüksekokulu olmak hedefimizdir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı

Günümüzde, özellikle haberleşme ve iletişim alanındaki hızlı teknolojik gelişmeler, her alanda olduğundan daha fazla, Bitkisel ilaç piyasalarında ve özellikle bu piyasaların temel dinamikleri olan doğal bitkiler ve doğal ilaçlar sektörlerinde hissedilmektedir. Söz konusu bu değişim ve gelişim, ilgili sektörlerin ürün ve hizmet yelpazesini geliştirdiği gibi; yaşanan rekabet ortamının da etkisiyle ihtiyaç duyulan, nitelikli işgücü gereksinimini arttırmış, bu gereksinimin karşılanmasını adeta zorunlu kılmıştır.

Tavas Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı, Türkiye’nin sahip olduğu geniş bitki çeşitlerinden tıbbi ve aromatik olarak kullanılan bitkileri tanıyabilen, bu bitkilerden drog elde etme yöntemlerini bilen, tıbbi ve aromatik laboratuarındaki cihazları kullanabilen, kaybolma riski altındaki bitkileri kültüre alarak yetiştiren, bilimsel temele dayalı akılcı bir yaklaşımla toplumdaki bilinç düzeyinin yükseltilmesi yönünde çalışmalar yapan, tıbbi ve aromatik bitki gen kaynaklarının korunması, sürdürülebilir tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinin sağlanması konularında çalışabilecek teknik eleman yetiştirme amacıyla eğitim faaliyetlerini yürütmektedir.

Programımızda eğitim gören öğrencilere kazandırılmaya çalışılan yeterlilikler

Tıbbi ve Aromatik Bitkileri doğal ortamında tanıyabilme Her türlü tıbbi ve aromatik bitkinin yetiştirilmesinde maruz kalabileceği hastalık ve zararlıları belirleyebilme ve bunlarla savaşım konusunda çalışma yürütebilme Tıbbi ve aromatik bitkilerin hasatlama işlemlerini yapabilme Yeşil olarak toplanan bitkileri kurutulması ve saklanması işlemlerini yürütebilme Tıbbi ve aromatik bitkilerden yağ elde edebilme Laboratuar ortamında kullanılan cihazları tanıma ve bunlarla çalışabilme Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen etkin maddelerin saklanması ve korunması işlemlerini gerçekleştirebilme Parfüm, krem, merhem, tentür vb. gibi ürünlerin imalat süreçlerini gerçekleştirebilme Tıbbi ve aromatik bitkilerin satış ve pazarlamasında görev alabilme Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programından mezun olan öğrenciler, Tarım Bakanlığı, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi v.b. gibi işletmelerde istihdam edilebilmektedirler. Mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş yapabilecekleri Lisans programları: Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Ziraat Mühendisliği

Program Öğretim Elemanları

Öğr. Gör. Levent KIRCA
Öğr. Gör. Oğuzhan KAYGUSUZ
Öğr. Gör. Uğur SOYLU
Uzm. Fatma Nur BİLGİÇ

İletişim & Ulaşım

Adres: Orta Mahalle 3110 Sokak No.:15 Tavas / Denizli
Telefon: 0258 613 11 00
Faks: 0258 613 11 19
E-Posta: tavas_myo@pau.edu.tr