Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Ardıç

Juniperus

Diğer İsimler -

Familya Servigiller ( Cupressaceae )

Sınıf - ( Pinopsida )

Bölüm Açık Tohumlular ( Pinophyta )

Takım Pinales

Kullanılan Kısım Meyve

Yetiştiği Bölgeler Orta Avrupa’da Almanya, Macaristan ve Fransa’da yurdumuzda ise Trakya, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda Ardıç ağacı mevcuttur.

Etken Maddeler Organik asitler, reçine, acı madde, uçucu yağ, glikoz sakkaroz ve juniperin mevcuttur. Uçucu yağ antiseptik ve kuvvetli idrar söktürücüdür.

Ardıç
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 4 - 8 metre
En Fazla Yayılma 2,5 - 4 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 20 - 50 yıl

Şaman Türkmen'lerde ve Bektaşi - Alevilerde kutsal olarak kabul edilen bir ağaçtır. Dallarına bez baglanarak dilek tutulur veya dalları tekkelerde tütsü olarak kullanılır.

Ardıç ortaçağda her derde deva olarak bilinen ardıç meyvesi yendiğinde idrar menekşe kokusu aldığından eskiden Romalı kadınlar tarafından çok kullanılırdı. Yine bu çağlarda cadılardan korunmak maksadıyla yazlık evlerin önlerine dikilmiştir. Yine aynı inanışa göre cadı ardıç yapraklarını saymayı başarırsa eve girebiliyordu. Bunu önlemek için elden geldiğince çok ardıç ekilirdi.

Nisan – Mayıs aylarında çiçek açan, 1 – 9 metre yüksekliğinde, kışın yaprağını dökmeyen ve siyahımsı mor yuvarlak meyveleri olan bir bitkidir.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Ardıç meyveleri sonbaharda siyahımsı mor renklerini aldıkları zaman toplanır ve tel elekler üzerinde kurutulur. Bu şekilde yenebileceği gibi toz haline getirilip suyla karıştırılarak bir eriyik halinde içilebilir. Ardıçta uçucu yağ bulunduğundan asla suda kaynatılmamalıdır.

Ardıç katranı elde etmek için bitkinin yaşlı dalları gövdesi ve kökleri kesilerek, yarı yarıya toprak içinde bir testi içinde yakılır. Elde edilen sulu yağ dinlendirilerek katran dipten alınır.

Tıbbi Etkiler

İdrar söktürücü ve terletici özelliği sebebi ile soğuk algınlığı, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda kullanılabilir. Romatizmal hastalıklarda, burkulma ve çarpma gibi kazalarda ağrı kesici ve hareket kabiliyetini arttırıcıdır. Zaten ardıcın temel kullanım alanı bu tip hastalıklardır. Kronik romatizmalarda, gut hastalığında çeşitli kas ağrılarında oldukça faydalıdır. Bunun için toz haline getirilmiş kuru ardıç meyvelerinden 20 gram 1 litre suda eritilerek günde 3 bardak içilir.

Konsantre ardıç suyu soğuk algınlığı veya anjine yakalanmış çocuklara destek tedavisi olarak günde 3 kez bir çay kaşığı olarak verilir.

Dâhilen yüksek miktarlarda uzun süre kullanılırsa böbrekleri tahriş eder ve idrarda kanamaya sebep olur. 6 haftadan fazla ve böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelerde de düşüğe yol açabileceği için uygun değildir. Çünkü rahim kaslarının kasılmasını uyarır.

Ayrıca nefes kokularını yok eder.

Meyveleri C vitamini bakımından zengin olması sebebiyle diş etlerini ardıç meyveleriyle ovmak onları güçlendirecektir.

*Elektronik Sigara (Buhar Cihazı) kullananların sık karşılaşabileceği bir durum olan diş eti çekilmesine ardıç meyveleriyle diş etlerini ovalamaları iyi hissettirecektir.

Antiseptik özelliği sebebiyle de haricen deri hastalıklarında da uygulanabilir. Aromaterapistler selülitlerde ardıçtan faydalanmaktadır.

Diğer bir tür olan karaardıç yaprağının adet söktürücü, çocuk düşürücü ve idrar arttırıcı etkileri bilinmektedir. Çünkü rahim ve idrar yolları kaslarını büzmektedir. Karaardıç, kurutulmuş yapraklarında günde 0,5 gram içilir.

Ardıç’ın özel bir türünden elde edilen ardıç katranı uyuz ve egzama gibi bazı diğer deri hastalıklarında haricen tüketilir. Ayrıca deride hafif tahriş yaptığından romatizmal hastalıklarda merhem olarak kullanılabilir.

Ardıç’ın herhangi bir kısmını alın; parmaklarınızın arasında hafifçe ezip reçineli kokusunu içinize çekin. Bu aroma sizi Noel çelenklerinin ya da cin-toniğin anısına götürürken (ardıç yemişleri cinin koku kaynağıdır) bu bitkinin aslında yüzyıllardır şifa amacıyla kullanılageldiğini unutmayın.

Tıbbi bileşenlere sahip olan ve preparatlar için kullanılan kısım yemiştir. Ardıç yemişleri etkili bir antikseptik olduğu görülmüş olan yaklaşık olarak yüzde birlik esans yağ içerir. Bu esans yağ bazı deri enfeksiyonları için birebirdir ve solunum yolu rahatsızlıkları için güvenilir bir inhalandır. Ardıç yemişlerinin başka tıbbi etkileri de vardır. Bileşenlerinden biri olan pinen (aynı zamanda çam ağaçlarında da bulunur), solunum dokularını canlandırıcı etkiye sahip olabilir ve balgam sökücü olarak kullanılabilir.

Yemişler, diyüretik (ç.n.: vücuttan sıvı atılmasını sağlayan özellik) olarak hizmet edebilen terpen alkolleri içerir. Alman Sağlık Komisyonu ardıçın hazımsızlıkla savaştığını da rapor etmiştir. Avrupa’da ardıç genel olarak idrar yolu enfeksiyonları için kullanılır çünkü antiseptik ve diyüretik özelliğe sahiptir.

Özet

Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir. Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşmez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşu dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 38,39
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.