Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Aynısefa

Calendula officinalis

Diğer İsimler Tıbbinergis, Tıbbi öküzgözü, Nerkis, Sisi, Ortak Kadife Çiçeği, Şamdan Çiçeği

Familya Papatyagiller ( Asteraceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Asterales

Kullanılan Kısım Çicekleri. çok nadir yeşil yaprakları

Yetiştiği Bölgeler Güney Avrupa’da, batı Asya’da ve Amerika Birlieşik devletleri’de yetişen, sarı-turuncu çiçekleriyle ünlü bir bitkidir. Türkiye’de de yetişmektedir.

Etken Maddeler Triterpen saponinler (A’dan F’ye kadar olan glikozidler), triterpen alkoller (triterpen monooller, triterpen dioller, triterpen trioller, lupeol, taraxasterol, psi-taraxasterol, faradiol, arnidiol), asit komponentler (asetik asit, laurik asit, miristik asit ve palmitik asit), flavonoidler (isoramnetin, quercetin glikozidleri), hidroksikumarinler (skopoletin, umbelliferon, eskuletin), karotinoidler (lutein, zeaksantin), uçucu yağ (alfa kadinol, T-kadinol, sabit yağ), suda çözünebilir polisakkaritler (ramnoarabinogalaktanlar, arabinogalaktanlar), polienler olmak üzere birçok bileşen bulunmaktadır.

Aynısefa
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0,1 - 0,5 mt
En Fazla Yayılma 0,1 - 0,5 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 2 yıl

Doktor kontrolünde Bütün yaralara, kanamalara, eziklere, yanıklara ve sıcak suyla oluşan haşlanmalara, güneş yanığına, zor iyileşen yaralara veya uzun süre yatmaktan kaynaklanan yaralara karşı kullanılabilir.

Aynısefa çoğu bahçecilik uzmanı tarafından bir bahçede yetişen en kolay ve en çok yönlü çiçekler arasında, özellikle de çoğu toprakları tolere ettikleri için düşünülmektedir. Ilıman iklimlerde, yazın ilkbaharda çiçek açan ve sonbaharda ekilen tohumlar ilkbaharda ekilir. Sınırlı kış dondurma alanlarında, tohumlar kış rengi için sonbaharda ekilir. Parlak sarı, altın ve portakal cinsinden tohumdan (iki aydan kısa) hızlı bir şekilde çiçek açar.

Aktarlarda ve doğal kozmetik satan mağazalarda en çok karşılaştığınız bitkidir  aynısefa. Kolejen üretimi arttırma özelliği, antibakteriyel oluşu  ve yara iyileştirici özelliklerinden dolayı kozmetik sektöründe sıklıkla kendisini duyurmaktadır.

Evde yapılan kremlerde sıklıkla kullanılır. Akne ve kırışıklık tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Hasar görmüş ciltlerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Ağız yolu ile kullanımında mantar hastalıklarının tedavisinde, karaciğer enzimlerinin düşürülmesinde etkilidir.Vücut toksinlerinin atılmasında yardımcıdır.

Aynısefa antioksidan içeriği sayesinde kanser hücreleri ile savaşır.  Meme kanseri dolayısıyla radyoterapi görenlerde olası cilt iltihaplarını engellemektedir.Aynı zamanda mide kanserinde mide çeperini koruma özelliği bulunmaktadır.

Böceklerden Kurtulun!

Zararlı böcekleri uzaklaştırır. Sivrisineklerden korunmak için kullanılabilir. Sivrisineklere karşı oda spreyine yada böcek spreylerine ilave edilebilir.

Bebeklerde doz ayarlaması yapıldığı takdirde pişik tedavisinde kullanılmaktadır.

Aynısefa saçta oluşan kepek tedavisinde kullanılır.Saç derisini nemlendirdiğinden dolayı saçların güçlenmesi ve daha sağlıklı uzamasını sağlamaktadır.

Aynısefa en çok kullanılan şekli son zamanlarda en çok krem veya yağ olarak karşımızı çıkmıştır. Ancak

Aynısefa çiçeği nasıl üretilir ?

Her türlü toprakta da yetiştirilebilmektedir. Ancak güzel gelişmesi ve iyi verim alabilmek için  kumlu-killi,geçirgen özellikli topraklar tercih edilmelidir. Çiçeği  güneşli ve aydınlık bol ışıklı yerleri sever. Gölgelik yerlerden hoşlanmaz. Gölgelik alanda  olması bitkinin zayıf gelişmesine , az çiçek açmasına ve renginin daha koyu olmasına sebep olmaktadır.Tohumdan çoğaltılmaktadır.

Aynısefa Yetiştirme

Aynısefa tohumları sonbaharda  açan  çiçeklerinin olgunlaşması ile oluşmaktadır. 3-6 mm uzunluğunda, açık kahve ,bej renkli, virgül şeklinde kıvrılmış tohumları vardır. Olgunlaşan tohumlar toplanır ve daha sonraki ekim için  saklanmaktadır. İlkbaharda, havaların ve toprağın ısınmasıyla birlikte tohumlar  toprağa ekilir. Birkaç hafta içinde bitkinin çimlendiği görülecektir. Tohumları çok fazla derine ekmemeye dikkat edilmelidir. Yaklaşık 1  cm  derinlik yeterlidir. Çimlenme döneminde sulama işlemi  tohumların akıp gitmemesine sebeb vermemek için dikkat edilerek yapılmalıdır. Çimlenme gerçekleşip fideler belli bir büyüklüğe geldiğinde bahçenin  değişik yerlerine taşınabilir.

Ekim Zamanları

Ekim zamanı bölgeler göre değişmektedir.Şubat, mart,nisan,  mayıs ayları olabilir. Şubat ortasından bahar sonuna dek ekimi yapılabilir. Erken yapılan ekimlerde  dondan ve aşırı soğuklardan korumalı ortamda fideler yetiştirilir. Soğukların geçmesi ile birlikte fideler kalıcı yerlerine taşınabilir.Hayvan gübresi ile  toprağa ekime hazırlarken karıştırabilirsiniz. Çiçek ekili toprak  arada çapalanarak havalandırılır ise bitkiye  faydalı olacaktır. Bol suyu sevmektedir.

Aradığınız bir bitki mi var? Hemen tıklayın tüm bitkiler hakkında bilgi edinin.

Özet

2013 yılında Pharmacognosy Review dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre aynısefa bitkisi 200’den fazla ticari ve tıbbi formülasyonda kullanılmaktadır. Aynısefa bitkisi ile evde kendiniz hazırlayabileceğiniz karışımlarla küçük yara ve kesiklerden kanserli tümörlere kadar birçok konuda faydasını görebilirsiniz.

Kaynaklar »»

1- ciftlikhayati.com

2- wikiwand.com