Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Ceset Çiçeği

Amorphophallus titanum

Diğer İsimler Leş çiçeği

Familya Asma Yaprağıgiller ( Araceae )

Sınıf Tek çenekliler ( Liliopsida )

Bölüm - ( - )

Takım Arales

Kullanılan Kısım -

Yetiştiği Bölgeler Endonezya'nın Sumatra adasında yetişir. Ayrıca, bazı botanik bahçelerinde seralarda yetiştirilebilir.

Etken Maddeler Titamin, Amorfin, Fenolik bileşikler, Starch

Ceset Çiçeği
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 2 - 3 mt
En Fazla Yayılma 2 - 3 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 4 - 7 yıl

Çürükçül bitki olarak da bilinen Ceset Çiçeği (Amorphophallus titanum), en belirgin özelliği büyük boyutları ve karakteristik çiçek yapısıdır.

Ceset çiçeği veya leş çiçeği olarak bilinen titan arum (Amorphophallus titanum) dünyanın en kötü kokan çiçeğidir. Ortalama olarak iki metreye kadar bir yüksekliğe erişebilir ve çiçek açtığında yarım mil (yaklaşık 800 metre) uzaktan kokusu hissedilebilen, çürümüş et benzeri aşırı derecede iğrenç bir koku salar. Aynı zamanda, “Şeytan’ın dili” olarak bilinen bu pis kokulu çiçek, Batı Endonezya’da bulunan Sumatra yağmur ormanlarında İtalyan bitki bilimci ve gezgin Dr. Oroardo Beccari tarafından 1878 yılında keşfedilmiştir.
Ceset Çiçeği, dünyanın en büyük tek yapraklı çiçeği olarak bilinir. Çiçek gövdesi oldukça büyük ve etli bir yapıya sahiptir, genellikle 2-3 metre yüksekliğe kadar uzayabilir. Çiçeğin tepesinde yer alan kadeh şeklindeki yapı, karakteristik bir koku yayarak sinekleri ve böcekleri çeker. Bu özelliğiyle, doğal ortamında ölü hayvanların çürüme kokusunu taklit ederek böcekleri kendine çeker ve böylece tozlaşma gerçekleşir. Ceset Çiçeği’nin büyüklüğü, dikkat çekici görüntüsü ve karakteristik kokusu nedeniyle büyük ilgi gören bir bitkidir.

Dev ‘ceset çiçeği’ dört yıl sonra açtı

Dünyanın en büyük çiçeği Titan Arum (Amorphophallus titanum) Endonezya’da açtı. Kötü kokusuyla tanınan çiçek

Dünyanın en büyük çiçeği olarak nitelendirilen “Titan Arum”un son örneği Endonezya’daki botanik parkında açtı. Büyüklüğü kadar, kötü kokusuyla da tanınan çiçek buna rağmen ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor…

İlginizi Çekebilir: Durian Pis Kokulu Sağlıklı Meyve!

Endonezya’nın Bogor botanik parkına son günlerde ziyaretçilerin ilgisi büyük. İlginin nedeni dünyada eşine az rastlanan bir çiçek. “Ceset çiçeği” olarak da bilinen Titan Arum dünyanın en büyük ama aynı zamanda en kötü kokulu çiçeği olarak nitelendiriliyor.

Dört yılda bir açan çiçeğinin beslendiği sinek, arı ve böcekleri kendisine çekmek için bu kötü kokuyu yaydığı belirtiliyor. Ziyaretçilerse bu nadir çiçeği görmek için kokusuna da katlanıyor.

Park yetkilileri ise, artık solduğunu düşünmeye başladıkları sırada açan çiçeğin kendilerini de şaşırttığını belirtiyor.

1878’da İtalyan bir botanist tarafından keşfedilen titan arumların 2 metre 91 santimetre uzunluğundaki en büyük örneği geçen yıl Almanya’da, Stutgart botanik parkında açmıştı.

Özet

Amorphophallus titanum bitkisinin drog adı bulunmamaktadır. Amorphophallus titanum, tropikal bir bitki türüdür ve çiçek açtığında dünyanın en büyük çiçeklerinden birini oluşturur. Ancak, bu bitkinin drog olarak kullanılan veya tıbbi amaçlarla kullanılan bir bileşeni bulunmamaktadır. Drog adı genellikle bitkilerin veya hayvanların belirli bileşenlerini veya özlerini ifade etmek için kullanılır, ancak Amorphophallus titanum'un bu tür bir drogu yoktur.

Kaynaklar »»