Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Gül

Rosa sp.

Diğer İsimler Şam gülü, Yağ gülü

Familya Gülgiller ( Rosaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Rosales

Kullanılan Kısım Çiçekleri

Yetiştiği Bölgeler Ana vatanı Anadolu, İran ve Çin'dir.

Etken Maddeler Açık sarı ve yarı katıdır. Normal sıcaklıkta katı olan kısım,yağın % 15-20 sini teşkil eder ve doymuş alifatik hidrokarbonlar karışımı olan stearopten'den ibarettir. Sıvı kısma verilen Elaopten adı bugün pek
kullanılmamaktadır. Sıvı kısım % 70 lik alkolde berrak bir çözelti verir.

Gül
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0,50 - 1 metre
En Fazla Yayılma 1,50 - 2,00 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Güller Isparta’da işlenerek; krem, losyon, parfüm, sabun halinde kullanılabilmektedir. Özel günlerde en güzel hediyelerin ve sürprizlerin başında gelmektedir. Tek bir gül duygusal anlamda birçok mana içermektedir.

Gül dendiğinde hepimizin aklına ilk gelen Isparta‘dır. Sevginin ve aşkın simgesidir. Gül reçeli, gül suyu, gül yağı kullanım alanlarından bir kaçı.

Türkiye’de yabani olarak yetişen 23 türü bulunmaktadır. Çok eski bir kültür bitkisidir. Menşei kesin olarak bilinmemekle birlikte, çoğu gül çeşitlerinin menşeinin Asya’nın mutedil bölgeleri olduğu kabul edilmektedir.

4 ton gül yaprağından 1 kilogram  yağ elde edilmektedir. Bundan dolayı  yağının kilogram fiyatı çok yüksektir.Yüksek fiyatlandırmadan dolayı piyasa sahte gül yağına da çok sık rastlanmaktadır. Fiyatı ucuz olan yağların kullanımı sakıncalı olabilmektedir.

Güllerinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız mutlaka sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde gübrelemeyi ihmal etmeyin. Sonbahar mevsiminde NPK gübrelerinden (N: azot, P: fosfor, K: potasyum) P ve K miktarı fazla olan gübrelerden kullanırsanız bitkiniz kış soğuklarına ve hastalıklarına karşı güçlü durur. Organik gübre ile de gübreleyebilirisiniz. Özellikle kış soğuklarında bitkinizin köklerini sıcak tutar. İlkbahar mevsiminde ise NPK gübrelerinden N-P-K oranlarını yüksek olduğu veya N-P oranın yüksek olduğu gübrelerden kullanabilirsiniz.

Gül suyu ile gözlerinizi yıkarsanız nezle rahatsızlığınıza ve gözlerdeki kanlanmalara çare olur. Yine suyu ile ağzınızı çalkalarsanız bademciğinizi tehdit eden enfeksiyonlardan ve Ağrılardan sizi korur.

Gül yapraklarının hıdrellez akşamı suya konması ve  sabah  o suyla yüzün  yıkanmasının kişiye şans getireceğine inanılır.

Yağının içerisinde 85 farklı maddeden biri olan feniletenol rahatlatıcı, uyku verici bir etkiye sahip. Bu nedenle depresyon tedavisinde, gerilimli ruh durumlarında kullanılıyor. Uykudan önce  koklamak kişiyi yatıştırıyor. Aromaterapistler gül kokusunun bizi pozitif, huzurlu ve güvende hissettirdiğini söylüyor. Güven duygunuzu kaybettiğinizde, şüphe ve korkularınıza takılı kaldığınızda gül koklamak biraz olsun size yardımcı olabiliyor. Ayrıca gül kokusu kalp enerjisini uyarıyor, kalp çakrasını açıyor, sevgi, neşe ve empati yaratmaya yarıyor.

Gül suyu ise  yağ üretimi sırasında elde edilen yağl ısuyun (mayanın) birebir oranında distillenmiş saf temiz ve sıcak su ile karıştırılması sonucunda elde edilen kokulu naturel sudur.Suyu tahriş olmuş gözlere iyi gelir. Ayrıca gözlerinizin dinlenmesinde ve ferahlamasına yardımcı olur.

Kurutulmuş gül ile iki tarif

Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın araştırmaları sonucu ulaştığı iki tarif kuru kokulu güllerle Osmanlı’da nasıl şifa bulunduğunu ortaya koyuyor.

Gözler için: Bir tutam kuru gül kahve cezvesinde yeterince su ile haşlanır, soğutulur. Tercihen yaprakları ile beraber göz kapaklarına pansuman yapılır. Bu pansuman gözlerdeki şişliklerin inmesine ve gözlerdeki ağrının dinmesine yardımcı olur.

Sivilceler ve tahrişler için: Gül kurusu ufalanarak toz haline getirilir. Yüzdeki sivilcelere pudra gibi sürülür. Bu tozu kasık ve baldırlardaki tahrişlerde, ağız içi yaralarda, çıbanlarda da kullanılır.

Kuru ve hassas ciltler için  maske tarifi 

Yaklaşık bir avuç gül yaprağını kurutarak ufalayın. Ufalanmış yaprakları süt, mısır nişastası ve biraz bal ile macun kıvamına gelinceye dek karıştın. Elde ettiğiniz karışımı yüzünüze sürün ve 15 dakika bekleyin. Ardından hafifçe yüzünüze masaj yapın. Bu sayede cildinizdeki kan dolaşımını hızlandırın. Maskeyi cildinizden önce ılık, sonra da soğuk su ile temizleyin.

Özet

Anadolu, yabani gül bakımından çok zengindir. En yaygın olan Rosa canina (köpek gülü veya yabani gül)dır. Gülyağı çıkarılmasında en elverişli olanı pembe renkli, kuvvetli kokulu ve yarım katmerli olan Rosa damascena (Isparta gülü, yağ gülü, sakız gülü)dır.

Kaynaklar »»

wikiwand.com

rhs.org

pozitifdergisi.com