Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Karahindiba

Taraxacum officinale

Diğer İsimler Aslandişi, Keklikotu, Radika, Şeytanarabası

Familya Papatyagiller ( Asteraceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Asterales

Kullanılan Kısım Taze yaprakları, kökleri

Yetiştiği Bölgeler Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika (ülkemizde genellikle çayırlarda yol kenarlarında yetişir)

Etken Maddeler Torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir.

Karahindiba
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 5 - 30 cm
En Fazla Yayılma 10-50 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Ege' de haşlaması ile çok karşılaşacağınız Egelilerin Radika dedikleri şifalı bitki.

Karahindiba, marul gibi tek kök etrafında toplanmış tırtıklıdır. Rozet yaprakları vardır. Baharda sarı çiçekler açar. Sap üstünde tek bir beyaz top şeklinde üfleyince tüy tüy dağılıp uçuşan tohumları vardır.Acımsı kendine has tadı vardır.

Tıbbi Etkileri

Besin değeri oldukça yüksektir. Yaprakları yüksek oranda potasyum içerdiği için,en iyi ve doğal potasyum kaynaklarından biridir. A ve C vitamini, nikotinik asit, kalsiyum ve mineraller yönünden de zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren radikanın idrar söktürücü, iştah açıcı, hazmı düzenleyici, anti allerjik ve prebiyotik etkileri vardır.

Safra kesesi, karaciğer hastalıkları ve diyabette çiçekleriyle birlikte kara hindiba saplarınin yenmesi önerilir.

Taze çiçek saplarının deri kaşıntılarını, egzamaları ve bazı cilt hastalıklarını iyileştirmede kullanılmaktadır. Mide sıvılarını düzenlemede ve midede birikmiş maddeleri temizlemede kullanılmaktadır.

Karahindibanın hormonları dengeleyip tokluk süresini uzatması gerekse çok düşük kalorili olması zayıflamak isteyenler için kullanılabilecek takviyelerden biridir.

Antioksidan özelliğinden dolayı kanserin önlenmesinde kullanılabilecek besinler arasındadır. İçeriğindeki luteolin maddesinin kanser hücrelerini zehirlediği iddia edilmiştir.

Kansızlık içinde doğal bir destek besindir.

Ege de en çok kullanılan ve bilinen otlardandır. Haşlanmış taze yapraklarından zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Ayrıca karışık ot kavurmalarında da kullanılır.

Karahindiba sürekli kabızlık durumlarında hafif bir müshil olarak kullanılabilir. Mide tahrişlerinin aktif tedavisinde kullanılabileceği gibi iştah arttıran ve sindirim sisteminin çalışmasını teşvik eder.

Yan Etkileri

Karahindiba birçok patentli ilaçlarda kullanılır, zehirli değildir ve büyük dozlarda alınabilir. Bazı hastalarda hekim kontrolünde yapılması gereklidir. Kemoterapi alan veya sürekli olak kanser ilacı kullanan kişilerin, karahindiba çayını doktorlarına danışmadan tüketmemeleri gerekir.

Bitkiyi Gönderen Kullanıcımız: İnci Nur Kara

Özet

1 çay kaşığı Karahindiba çiçeği 3-7 dakika kaynar suda demlenir ve süzülür.Şeker kullanmadan sadece bal ile tatlandırılır, gün boyunca birkaç bardak içilir. Bu çayın ödem tedavisinde kullanılır.

Kaynaklar »»