Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Kedi Otu

Valeriana officinalis

Diğer İsimler Kokar kök, Cadı otu, Hayvan otu

Familya Hanımeligiller ( Caprifoliaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Magnoliophyta ( Kapalı tohumlular )

Takım Dipsacales

Kullanılan Kısım Kökleri

Yetiştiği Bölgeler Avrupa, Orta Asya, Japonya’ nın nemli bölgelerinde yetişmektedir. Nemli toprakları sevdikleri için ormanlar da ve nehir kenarlarında sıkca görülmektedir. Türkiye’ de ise Bursa-Uludağ ve Doğu Anadolu’ da rutubetli çayırlarda yetişmektedir

Etken Maddeler Valenol, Valerianine,Valerenone ( Detayları yazı içerisinde)

Kedi Otu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1 - 1,50 mt
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Drog Adı: Radix Valerianae, Semen Valerianae

Kedi otu, bayırturpunu andıran keskin kokulu, koyu yeşil renkli, kenarları dişli, 5-11 yapraktan oluşan dar ve uzun yaprakları, çiçek saplarının dibinden sürerler. Hazirandan eylül ayına kadar salkımlar halinde açan minik çiçekleri kötü kokulu, soluk mor-pembe ya da pembemsi beyaz renklerdedir.

Bu çiçeklerin olgunlaşmasıyla ortaya çıkan tohumları 2 mm. uzunlukta, gözyaşı biçimli, yassı ve açık kahverengidir. Güneşli ya da kısmen gölgeli yerleri, kum ve kil karışımı gevşek ama bitek toprakları seven bitki, tohumlarıyla çoğalır.

Kedi otu kökleri Eylül ve Ekim’de sökülerek yıkanır ve kurutulur. Nemden uzakta ve ışıktan uzakta muhafaza edilir. Kedi kökü kurutulurken sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkmaması gereklidir. Bunun üzerinde bir ısı ile kurutulur ise birleşimindeki eter yağı etkisi yok olur.

Tıbbi Etkileri

Kediotu’ nun kurutulmuş kök ve rizomlarında; Actinidin, Chatinidin, nişasta, Valerien asidi, İsovalerien asidi, eterli alkaloitler, uçucu yağ (%0.5-2), şeker ve tanen bulunmaktadır. Bitkinin köklerine özel kokuyu veren madde, uçucu yağ içinde bulunan valerianik asit (valerenic acid) tir.

Taze köklerde valepotriat ismi verilen bir grup etken madde vardır. İçlerinde en önemlisi valtrat olup, Kediotu (V. officinalis) köklerinde % 0.5-1 oranında bulunmaktadır. Kuzey Anadolu dağların da (Zigana dağlarında) yetişen V. alliariifolia köklerinde % 2.5, Güney ve Batı Anadolu da yaygın bir şekilde görülen V. dioscoridis köklerinde ise % 0.3-0.5 oranlarında valtrat olduğu tespit edilmiştir.

Kullanımı

Kedi otu uyku problerimde en çok kullanılan başlıca bitkilerden biridir.Sinirsel kalp çarpıntıları, endişe ( anksiyete), huzursuzluk halleri gibi durumlarda kullanılarak rahatlama sağlar.

Sinirle başlayan göğüs ağrıları ve kalp ağrılarına önlem olarak kedi otu kullanabilirsiniz. Sinirsel kökenli baş ağrısı ve migren ağrılarana iyi gelir.Ayrıca gerginliğinizi gidermek için banyo suyunuza 2 yemek kaşığı kadar kedi otu koymak günün stresinden sıyrılmanızı sağlayacaktır.

Kedi otundan, 1 bardak kadar kaynar suya, 6-8 gr ince kıyılmış kök ve saplardan eklenir ve 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak ve günde toplam 3 bardak aç karna içilir.Yukarıda da detaylı şekilde açıkladığımız kedi otu keskin kokusu ile beraber ruhsal problemlerin giderilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Özet

Beyin mekanizması benzodiazepine benzeyen kedi otu, Avrupa ülkelerinde uyku ve anksiyete karşı kullanılıyor. Aynı zamanda İtalya, İsviçre ve Belçika da kedi otu reçetesiz satılmaktadır. Eğer uyku probleminiz ya da sinirsel bir hastalığınız varsa kedi otunu kullanabilirsiniz.

Kaynaklar »»