Tıbbı ve Aromatik Blog

Ağaç dikmek taşkınları azaltabilir

<b>Ağaç dikmek</b> taşkınları azaltabilir

Ağaç dikmek ile ilgili yeni araştırmalara göre, kasabalardaki taşkınların yüksekliği nehirlerin etrafına ağaç dikilerek yüzde 20'ye kadar azaltılabiliyor.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Ağaç dikmek ile ilgili yeni araştırmalara göre, kasabalardaki taşkınların yüksekliği nehirlerin etrafına ağaç dikilerek yüzde 20’ye kadar azaltılabiliyor. İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi ve Southampton Üniversitesi’nden bilim adamları Çevre Ajansı için bir çalışma yürütmüşler. Besleyici akıntının etrafındaki ağaçların yağmur suyunun akışını yavaşlatacağını ve taşkınlıktan tasarruf sağlayabileceklerini araştırmıştır.

Bununla birlikte, doğal sel önleme yöntemlerinin her zaman işe yaramadığı ve stratejik bir yaklaşım çağrısında bulunmaları gerektiği için uyardılar, çünkü bütün bir havza ormancılığı karşı üretken olacak, ‘BBC News’. Araştırmacılar, taşkın ovalarında artan bina ve şiddetli yağmur riskini artıran iklim değişikliği nedeniyle birçok yerin beton duvarlarla tamamen korunamayacağını belirtti.

Doğal Yöntemler

Doğal yöntemlere – ağaç dikmek ve su akışını geciktirmeye çalışan sızıntı barajlar yaratmak – çok fazla su baskınını önleyerek – büyük miktarda ilgi görmüştür. Ancak araştırmacılar, başarılı doğal yöntemlerin çoğunun şu anda operasyonda olduğundan çok daha büyük ölçekte olacağını düşünüyor.

İlginizi çekebilir: Ceviz Ağacı ve Ozon Tabakası İlişkisi

Stratejik bir yaklaşım önerirler – ana bir nehre bir kol akışını alıp, etrafını dolaştırarak ormanı dolaştırırlar, derenin kendi kıvrımlarını yapmasını sağlarlar ve ölü odunun ormandan çıkacakları dereyi bloke etmesine izin verirler.

Araştırmacılara göre,

Ana su toplama havzasının yüzde 25 ila 40’ından fazlası yapılarak maksimum yüzde 20’lik bir sel baskını önlenebilir. Bunun sebebi ormanlık alanın suyunu mera alanından akan sudan sonra ana akıma bırakmasıdır.

“Yaptığımızdan daha kapsamlı bir bitki yetiştirmenin mümkün olduğu yerlerde, gerçekten yapmamız gerekiyor. Biraz akılsız bir iş, ”diyor Birmingham Üniversitesi’nden Simon Dixon. Orman, bir havzanın yüzde 10-15’inin bile su basmasını engelleyebileceğini söyledi.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler