Tıbbı ve Aromatik Haberler

Bitkiler Yaralanmalara Tepki Gösteriyor (!)

<b>Bitkiler</b> Yaralanmalara Tepki Gösteriyor (!)

Araştırmacılar, hayvanlar için düşünüldüğünden daha fazla söylenenler gibi bitkiler hakkında yaralanmalara karşı tepki verdiğini keşfettiler. Bilim adamlarına göre, bir böceğin yapraklarını yediği zaman, bir bitki yaralandığında, bitkinin tadı böceklere zarar vermesi için zararlı kimyasal üretimini arttırmak gibi özellikleri olan bitkiler savunma sistemleri geliştirir.

Bitkiler üzerinde araştırmacılar, hayvanlar için düşünüldüğünden daha fazla söylenenler gibi bitkiler hakkında yaralanmalara karşı tepki verdiğini keşfettiler. Bilim adamlarına göre, bir böceğin yapraklarını yediği zaman, bir bitki yaralandığında, bitkinin tadı böceklere zarar vermesi için zararlı kimyasal üretimini arttırmak gibi özellikleri olan bitkiler savunma sistemleri geliştirir.

Araştırmacılar, stres oluşturucuya tepki olarak bitkiden geçen sinyalleri izlemelerine izin veren floresan proteinler kullandılar. Botanist Simon Gilroy, ekibin bir yerde bir bitkinin yaralanması durumunda tetiklenen sistemik bir sinyal sistemi olduğunu bildiğini, ancak bilimin bu sistemin arkasında ne olduğunu bilmediğini söyledi. En ilginci, bilim adamlarının stres faktörlerine karşı bitki tepkilerini incelemeye başladılar.

Çalışmalarda Denemeler

Takımın çalışmayı denediği şey, kalsiyumdaki artışları araştırarak yer çekimine nasıl tepki verdiğidir. Botanist Masatsugu Toyota, gerçek zamanda gözlem yapmaya izin vermek için kalsiyumun araştırılması için bir hardal bitkisi genetik olarak tasarlanmıştır. Protein sadece kalsiyum floresanlar eklenmiş ve daha sonra bitkinin bir yaprağı kalsiyum değişikliklerini tespit etmek için kesilmiştir.

Yaprak, yaranın kaynağından bitkinin geri kalanına saniyede bir milimetrelik bir hızla ışık dalgaları kesildiğinde. Bu oran hayvanların çalışmasında sinir hücrelerinden çok daha yavaş ve saniyede 120 metredir. Reaksiyon dalgası çıktığında, hasarlı bölgedeki savunma hormonları yükselir.

Bilim adamları, yaralanmalardan kaynaklanan kalsiyum dalgaları için tetikleyicinin glutamat olabileceğini düşünüyor. Durumun böyle olup olmadığını belirlemek için ekip, kalsiyum akışının etkilenip etkilenmediğini görmek için glutamat reseptörleri olmayan bitkileri de yaraladı. Keşif, bazı bitkilerin düşünüldüğünden daha karmaşık olduğu anlamına geldiği belirtildi.