Tıbbı ve Aromatik Haberler

Bitkilerde dallanma için yeni bir mekanizma araştırması

Bitkilerde dallanma için yeni bir mekanizma araştırması

Bitkilerde dallanma ile ilgili araştırmacılar ilk kez bitkilerde kök gelişimini kontrol eden bir mekanizmanın çevresel stres koşullarıyla daha iyi başa çıkmalarını nasıl sağladığını açıkladılar.

Bitkilerde dallanma ile ilgili araştırmacılar ilk kez bitkilerde kök gelişimini kontrol eden bir mekanizmanın çevresel stres koşullarıyla daha iyi başa çıkmalarını nasıl sağladığını açıkladılar. Nottingham Üniversitesi’nden bir bitki bilimcisi ekibi, bitki mikrobiyotasının nasıl uyum sağladığını gösteren yeni bir düzenleyici mekanizma keşfetti bitki kökleri dallanmalarını kontrol etmek için, Bulgular Ulusal Bilim Akademisi Bildirileri.

Doğal ekosistemlerde büyüyen bitkiler, virüs benzeri parçacıklar, bakteriler, mantarlar ve oomycetes — ile birlikte çok sayıda mikroorganizmanın yanında yaşar, bunlar mikrobiyota olarak bilinir. Bu mikropların bazıları bitki büyümesine yardımcı olur ve diğerleri zararlı bir etkiye sahip olabilir, bitki sağlığını garanti etmek için aralarında bir denge gereklidir.

Bu çalışmada araştırmacılar, bitki mikrobiyotasının model bitki Fare Kulağı Teresi (Arabidopsis thaliana)’de ki kök mimarisini düzenlediğini, bitkilerin değişen ortamlarda topraktan su ve besin maddelerini daha iyi almak için köklerini uyarlamasına izin vermek.

Bitkilerde dallanma

Bakteriyel izolatlar kök mimarisini etkiler. Kredi: Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri ( 2023 ). DOI: 10.1073 / pnas.2301054120

Bu keşif bitkiler mikrobiyal fonksiyonu kök dallanma mekanizmalarına entegre eder ve bitki performansının kök fonksiyonuna dayandığı aşınmış ve besin açısından fakir topraklarda gıda üretimini artırmak için gelecekteki mikrobiyal bazlı çözümlere rehberlik edebilir.

“Bu alternatif mikrobiyota güdümlü mekanizmanın tanımlanması, mikrobiyal bazlı yaklaşımlar kullanarak kök sisteminin şeklini optimize etmemize, su ve mineral besinlerin alım kapasitesini, bitki ankrajını, ve ayrıca faydalı toprak mikrobiyotası ile etkileşim iklim değişikliği,” diyor Nottingham Üniversitesi Biyoloji Okulu araştırma görevlisi Mathieu Gonin.

Sonuçlar büyük önem taşıyor, Mathieu devam etti, çünkü kök dallanma plastisitesinin mikrobiyota güdümlü yolunu bulmak doğal ekosistemler mikroplar her yerde mevcut olduğunda, kök dallanmasının diğer farklı düzenleyici dalları ( aksinin, besin maddeleri ve bağışıklık sistemi), hem biyotik hem de abiyotik çevresel ipuçlarının, yanal kök plastisitesini modüle etmek için endojen gelişim programına entegrasyonuna katkıda bulunur.

Kaynak: Phys.org