Tıbbı ve Aromatik Haberler

İyi kök mikrobiyomları için mühendislik tesisleri

<b>İyi kök mikrobiyomları</b> için mühendislik tesisleri

İyi kök mikrobiyomları için kimya mühendisliği profesörü Elizabeth Sattely liderliğindeki bir Stanford Üniversitesi ekibi topraktaki demiri daha iyi emebilen genetik olarak işlenmiş bitkiler geliştiriyor.

İyi kök mikrobiyomları için kimya mühendisliği profesörü Elizabeth Sattely liderliğindeki bir Stanford Üniversitesi ekibi topraktaki demiri daha iyi emebilen genetik olarak işlenmiş bitkiler geliştiriyor. İz mineralini almayı kolaylaştırmakla, mısır ve soya fasulyesi gibi büyüyen zımba telleri için uygun olmayan, dünyanın ekilebilir alanlarının yaklaşık üçte birini açmak mümkün olabilir.

İlginizi çekebilir: Topraksız Tarım Üretimi İlk Karabük’te yapıldı

Büyüyen ekinler su, gün ışığı ve doğru iklim koşullarından çok daha fazlasıdır. Ayrıca bitkilerin filizlenmek, büyümek ve olgunlaşmak için doğru toprak besinlerini almasını gerektirir. Sorun, besinlerin yalnızca toprakta bulunması değil, aynı zamanda bitkilerin kullanabileceği bir formda olmaları gerektiğidir.

Kimyasal Kilit

Örneğin, batı Amerika Birleşik Devletleri gibi kurak bölgelerdeki topraklarda bol miktarda demir olabilir, ancak bu topraklar Stanford ekibinin “kimyasal kilit” dediği şeyde demiri kapatarak çoğunlukla alkalidir. Bununla birlikte, lahana ve hardalı bir akraba olan Arabidopsis thaliana gibi bazı bitkiler, köklerini kumarini salgılayabilme kabiliyeti sayesinde topraktan demir emebilir, kimyasal kilidi alan ve demiri serbest bırakan basit bir aromatik organik molekül.

Bunun anahtarı, köklerin etrafında yaşayan ve insan bağırsağındaki bakteri kolonilerinin sindirime nasıl yardımcı olduğuna benzer şekilde kumarin üreten mikrobiyomlar adı verilen bakteri kolonileridir. Ekip ayrıca kumarin moleküllerinin salgılanmasının bitkilere, bazı bakterileri uzaklaştırarak bitkilere fayda sağlayabileceğini, aksi takdirde bitki için tüketebilecekleri demiri bıraktığını tespit etti.

Mmekanizmayı daha iyi anlamak

Bu mekanizmayı daha iyi anlamak için Stanford ekibi, Arabidopsisbitkilerini suda, alkali topraklara benzer kimyasal ve mineral içerikli bir şekilde hidroponik olarak büyüttü. Buna çeşitli bakteri türleri eklenmiş ve bitkilerin ne kadar iyi büyüdüğü ölçülmüştür.

 

Umut, hidroponik tekniğin araştırmacılara kumarin adaptasyonunu tam olarak anlamalarına yardımcı olacak, böylece buğday, mısır, soya fasulyesi ve diğer mahsuller gibi bitkilerin alkali topraklarda yetişebilmeleri için tasarlanmasına yardımcı olacaklarıdır. Bu, doğrudan biyomühendislik veya doğal genetik özellikleri bir organizmadan diğerine ekleyerek yapılır.

“Doğal seçilim yoluyla geliştirilen özellikleri alabilir ve onları ihtiyacımız olan yere taşıyabiliriz” diyor Sattely,

“Düşündüğümüz ekolojik açıdan anlayışlı bir ürün bilimidir.”

Gelecekte, ekip ayrıca, azot içermeyen topraklar gibi diğer eksikliklerle başa çıkmak için mikrobiyomlarını ayarlayıp ayarlayamadıklarını görmek için bitkileri farklı hidroponik sahte toprak ortamlarına tabi tutabilir.

Araştırma PNAS’ta yayınlandı.

Kaynak: Stanford Üniversitesi