Tıbbı ve Aromatik Haberler

Mutlu ve Hayırlı Bayramlar Diliyoruz

Mutlu ve Hayırlı Bayramlar Diliyoruz

Sağlıklı bir birey, bir dünya için derman toprakta, şifa Allah’tan şükür ise Allah’a. Bizim için muazzam yaratılmış bitkiler, hayvanlar ve bizler. Her birimiz birbirimize bağlıyız. “Şeker” bayramınızda “Ramazan” bayramınızda birlik, beraberlik dolu ve mutlu bir bayram diliyoruz.

Mutlu ve Hayırlı Bayramlar diliyoruz. Sağlıklı bir birey, bir dünya için derman toprakta, şifa Allah’tan şükür ise Allah’a. Bizim için muazzam yaratılmış bitkiler, hayvanlar ve bizler. Her birimiz birbirimize bağlıyız. “Şeker” bayramınızda “Ramazan” bayramınızda birlik, beraberlik dolu Mutlu ve Hayırlı Bayramlar bir bayram diliyoruz.

Ufak bir bilgi sıkıştırmak amacıyla, önemli Tarihçilerimizden Murat Bardakçı’nın açıkladığı, Osmanlı Dönemi’nde “Şükür” ve “şeker” kelimeleri eski harflerle aynı şekilde “şın-kef-rı” şeklinde yazılırmış. “Şükür” mü yoksa “şeker” mi olduğu sözün gelişinden anlaşılır ve kelime nasıl okunması gerekiyorsa öyle okunulurdu.

Önemli olan niyet olduğundan, ister “Şeker” ister “Şükür” isterseniz de “Ramazan” adı ile huzurlu ve mutlu bir şekilde bayram geçirmenizi diliyoruz.  Büyüklerimizin ellerinden küçüklerimizin gözlerinden öpüyoruz.

Bu karışıklığa neden olan “şeker”in şeker pancarından nasıl üretildiğini biliyor musunuz?

Genellikle tüm beyaz şekerlerin, şeker kamışından geldiği düşünülür ama dünyadaki beyaz şekerin %30’u şeker pancarından üretilir. Şeker kamışı sadece tropikal iklimde yetişirken, şeker pancarı serin bölgelerde ve çorak topraklarda yetiştirilir.

Şeker Pancarından Şeker Nasıl Üretilir? Şeker pancarından 1 kilo Şeker üretmek için yaklaşık 7 pancar gerekir. Üretimdeki yan ürünler, şeker pancarı tortusu ve şeker pancarı küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılır. Şeker pancarından çeşitli kalitelerde şeker üretilir. Düşük kaliteli şekerler tekrar işlem gördüğünde beyaz şeker(!) olur.