Tıbbı ve Aromatik Haberler

Süs Bitkileri OSB 2019’da hizmete girecek

Süs Bitkileri OSB 2019’da hizmete girecek

Süs Bitkileri ile ilgili Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas OSB 2019 yılında hizmete girecek. 150 milyon TL’ye mal olacak OSB’de ilk etapta 2 bin kişi istihdam edilecek.

Süs Bitkileri OSB 2019’da hizmete girecek. Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği (SASBÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Umut Sakarya, Türkiye’de bir ilk olan Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesinin 150 milyon liralık yatırımla kurulacağını söyledi.

Sakarya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl Özel İdaresi, Çiftlikköy Belediyesi ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın (YTSO) katkıları ile yapılacak projenin 2019 yılında hayata geçeceğini belirterek, “TDİOSB, faaliyete geçecek ilk tarıma dayalı organize sanayi bölgesi olacak. Yalova’nın bu projenin merkezinde olması hem kent için hem de bizim için büyük bir öneme sahip.

Amaç

Amacımız 2 sene sonra faaliyete geçmek. Proje, 1 milyon 74 bin metre karelik alan üzerine kurulacak. 2017 yılı içerisinde gerekli tüm kamulaştırma işlemlerinin tamamlanarak, altyapı çalışmalarına başlayacağız. Ayrıca 61’i işletme ve 5 tanesi de ticari olmak üzere toplam 66 parselde, 2 bin kişilik bir istihdam yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Yalova’da birçoğu SASBÜD üyesi olan 44 firma ile büyük bir sektörel kümenlenme oluşturduklarını vurgulayan Sakarya, “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) özel sektöre yönelik açtığı ihaleyi kazanarak bin 541 dönümlük arazide Yalova Garden’ı kurduk. Bugüne kadar yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırım ile Yalova ve çevresinden yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.

Arazi içerisinde

Arazimiz içerisinde, her biri sektöründe uzman 44 firmada iç mekan, dış mekan, mevsimlik ve çalı gruplarında yüksek miktarlarda üretim yapılıyor. Ayrıca bu birlikteliğimiz Avrupa Kümelenme Analizleri Sekretaryası tarafından Bronze Label küme yönetimi kalite etiketini almaya hak kazanmıştır” dedi.

İhracatın yüzde 90’ı yerli kaynaklarla gerçekleştirildi

Kentteki diğer bir projenin ise Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile gerçekleştirildiğini kaydeden Umut Sakarya, “Proje 2016 yılı temmuz ayında bitti. SASBÜD’ün, MARKA’nın yüzde 75 hibe desteği ile gerçekleştirdiği süs bitkileri araştırma geliştirme ve uygulama projesinin toplam 4 milyon liralık bütçesi vardı. Projenin kapsamında birkaç ana unsur var: Bitkilerle ilgili su ve toprak analizini yapan bir test laboratuvarı, 2.5 dönümlük satış ve üretim serası ile sektörde üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geniş bir makine parkı oluşturuldu. Bunların hepsi sonuçlanmış ve faaliyete geçmiştir” şeklinde konuştu.

Ürünü net olarak tarif eden standartlarımız olacak

SASBÜD Yönetim Kurulu Başkanı Umut Sakarya, tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin yetiştirilmesine yönelik kamu arazilerinin tahsisine dair yeni bir yönetmelik çıktığını belirterek, “Hazine arazilerinin kullanımı ve kiraya verilmesi ile ilgili yeni yönetmelik kapsamında yapılacak uygulama ve esaslarının belirlenmesini bekliyoruz” dedi.

Süs bitkilerinde KDV oranlarının ortalamanın üzerinde olduğunu dile getiren Sakarya, “Süs bitkileri sektörü tohumculuk sektörünün altında mevzuatı düzenlenmiş bir sektördür. Dolayısıyla bu mevzuatın altında yer alan tüm sektörlerde KDV oranları yüzde 1 ila 8 arasında değişirken biz yüzde 18 oranında KDV ödüyoruz. KDV’nin düşürülmesi ile ilgili Maliye Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları nezlinde çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Türk Standartları Enstitüsü ile de sektörün standartlarının belirlenmesi için bir yıla aşkın bir süredir çalıştıklarını ifade eden Sakarya, “Bu çalışmaların bu yılın sonuna kadar sonuçlanacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda taslaklar hazırlandı. Artık süs bitkilerinde ürünü net olarak tarif eden belirli standartlarımız olacak” şeklinde konuştu.

Yalova Garden’a Avrupa’dan kalite belgesi

Sektör firmalarının ilk ortak girişimi ile kurulan Yalova Garden’e Avrupa Kümelenme Analizleri Sekretaryası’ndan Bronze Label küme yönetimi kalite etiketi verildi. TİGEM arazisine kurulan Yalova Garden’de 2 bin kişi istihdam ediliyor.