Tıbbı ve Aromatik Haberler

Tıbbi ve Aromatik Bitki Fidesi Bulamayınca Kendi Üretimini Yapıyor

<b>Tıbbi ve Aromatik Bitki Fidesi</b> Bulamayınca Kendi Üretimini Yapıyor

Tıbbi ve aromatik bitki fidesi bulmakta zorlanan Gülnur Erol, çözüm olarak kendi firmasını kurarak üretim yapmaya başladı.

Tıbbi ve aromatik bitki fidesi bulmakta zorlanan Gülnur Erol, çözüm olarak kendi firmasını kurarak üretim yapmaya başladı.

Ziraat mühendisi olan ve danışmanlık yaptığı projede tıbbi ve aromatik bitki fidesi bulmakta zorlanan Gülnur Erol, çözüm olarak kendi firmasını kurarak üretim yapmaya başladı. 2018 yılında Prof. Dr. Halil Uğraş tarafından Düzce Üniversitesinde yürütülen ve çiftçilerin tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine eğitim almaları için düzenlenen proje kapsamında ihtiyaç duyulan fidelerin temininde yaşanan zorluklar, Erol’un Yalova’da üretim yapması için harekete geçmesini sağladı.

Lise yıllarından beri bitkilerle ilgilenen ve Yalova’da yaşayan Erol, devlet desteğiyle kiraladığı 14 dekar arazisinde melisadan karamürvere, adaçayına, altın otuna ve biberiyeye kadar pek çok tıbbi ve aromatik bitkinin üretimini yapıyor. Uzun yıllardan beri kendi mesleği olan ziraat mühendisliğini icra eden Erol, dış mekan bitkileri, iç mekan bitkileri ve peyzaj alanlarında sahip olduğu tecrübe ile artık kendi fidelerini kendisi yetiştiriyor. 2019 yılında “Artemisia” adını verdiği firmasını kuran Erol bu sayede fidelerini hiçbir kimyasal kullanmadan üretebiliyor. Erol, özenle yetiştirdiği tıbbi ve aromatik bitki fidelerini artemisia.com.tr adresinden Türkiye’nin her yerine ulaştırıyor.

Firmasının ismini koyarken Yunan mitolojisinde doğa tanrıçası olarak bilinen Artemis’ten ilham alan Erol, en sevdiği tıbbi aromatik bitkilerden biri olan pelin otunun Latincesi olan “artemisia”da karar kıldı. Ülkemizde kadın fideci sayısının az olduğu belirten Erol bu isim sayesinde hem kadın girişimciliğini vurgulamış hem de firmasına tıbbi ve aromatik bir bitki adı vermiş oldu.

Erol’u tıbbi ve aromatik bitki fidesi yetiştirmede ayrı kılan ve ön plana çıkaran faktörlerden bir tanesi, bitkileri yetiştirirken hiçbir şekilde kimyasal kullanmaması. Yetiştirdiği bitki fidelerinde kimyasal kullanmayan Erol, bitkilerini hastalık ve zararlılardan kullanmak için tıbbi ve aromatik bitkilerden hazırladığı bitki çaylarını kullanıyor. Hazırladığı bitki çaylarının yanı sıra mutfağındaki atıkları kompost yaparak bitkilerinde kullanan Erol, üretimini gelecekte daha da çevre dostu hale getirmek istiyor. İşletmesini büyütüp yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı hedefleyen Erol bu sayede doğaya ve genel olarak tüm canlılara daha faydalı olmayı istiyor.

Erol, 2019’dan beri kendi firmasında üretim yapmakla birlikte hala çeşitli projelerde görev almaya devam ediyor. Bir devlet okulunda özel çocuklarla tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ile ilgili proje yürüten Erol aynı zamanda yüz yüze ve online olarak süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimleri veriyor.

Erol, internet sitesinde yalnızca tıbbi ve aromatik fidelere yer vermekle sınırlı kalmıyor. Akla gelebilecek tüm tıbbi ve aromatik bitki fidelerinin bulunduğu sitede aynı zamanda bitki çayları, sirkeler, tütsüler, buhurdanlıklar, saksılar ve hediyelik eşyalar da yer alıyor. Tüm ürünlerin özenle hazırlandığı ve yer aldığı artemisia.com.tr, şimdilik Türkiye sınırları içinde hizmet verse de Erol’un gelecek hedefleri arasında yurt dışına da satış yapmak bulunuyor.

Aktif olarak üretim yapan ve çeşitli eğitimler veren Erol aynı zamanda diğer kadın çiftçilerle birlikte 2022 yılında kurdukları Marcel Aronya ve Tıbbi Bitkiler Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifindeki görevine devam ediyor. Yetiştirdikleri tıbbi ve aromatik bitkiler arasında bulunan organik Yalova aronyanın satışını yapan kadın girişimciler, dünyada son yıllarda yüksek talep gören aronya meyvesinin taze oarak tüketiciyle buluşturmanın yanı sıra suyunu, kurusunu, sirkesini ve çayını hazırlayarak aronyayı çeşitli formlarda satışa sunuyor.

Hem kooperatif bünyesinde hem de kendi firmasındaki çalışmalarına devam eden Erol’un yıllık 3 milyon fide üretimi hedefi bulunuyor. Devlet desteğiyle kiraladığı arazisinde 10 yıl boyunca kendi istediği gibi üretim yapma fırsatı bulunan Erol, bu süre içinde tüm hedeflerini gerçekleştirmek ve ülkemizdeki tıbbi ve aromatik bitki fidesindeki eksiği kapatmanın yanı sıra yurt dışına da satış yapmak istiyor.

Kaynak: https://www.olaymedya.com/haber/14293119/tibbi-ve-aromatik-bitki-fidesi-bulamayan-kadin-girisimci-kendi-uretim-yapmaya-basladi