Tıbbı ve Aromatik Blog

Aktif Karbon Nedir?

<b>Aktif Karbon</b> Nedir?

Marketlerde birçok çeşidini bulabilirsiniz fakat hindistan cevizi kabuğundan, odundan ya da diğer doğal kaynaklardan yapılmış olan aktif karbon sağlığınız için çok yararlı olabiliyor ve çok değişik formlarda bile sunulabiliyor, örneğin: sıvı, kapsül ya da toz halinde.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Aktif karbon aslında karbonun değişim gösteren bir formu ve doğal bir ürün değil. Aktif karbon tıbbi ortamda üretilen, karbonun kimyasal tepkimelere karşı dayanıklılığının artması için belirli miktarda ısı ve kimyasal maddeye maruz bırakılması ile elde edilen yapay bir madde.(1)

Aktif karbon doğal bir ürün değildir ve sizin mangal ateşine koyduğunuz kömürle uzaktan yakından bir alakası yoktur. Tıbbi bir ortamda üretilir.

Nedir Bu Aktif Karbon (Kömür) ?

Marketlerde birçok çeşidini bulabilirsiniz fakat hindistan cevizi kabuğundan, odundan ya da diğer doğal kaynaklardan yapılmış olan aktif karbon sağlığınız için çok yararlı olabiliyor ve çok değişik formlarda bile sunulabiliyor, örneğin: sıvı, kapsül ya da toz halinde.

Aktif Karbonun Faydaları Nelerdir ?

1- Cilt Bakımı

Tıkanmış gözenekler gerçekten de sivilcelerin yüzünüze yerleşmesine sebep olan nedenlerin başında yer alıyor. Fakat aktif karbonun gözeneklere doğru uygulanmasıyla, gözeneklerinizin içindeki toksinleri ya da kirleri kolaylıkla yok edebilirsiniz. Bu hem varolan sivilceleri yok edecek hem de oluşumlarını zamanla azaltacaktır.

1- 2 çay kaşığı aloe vera jeli ile 1 tablet aktif karbonu karıştırabildiğiniz kadar karıştırın.

2- İnce bir tabaka halinde yüzünüze uygulayın.

3- Kurumasını bekleyin.

4- Son olarak ılık su ile çıkartın.

5- Eğer ihtiyacınız var ise, birkaç gün sonra tekrar uygulayın.

Not: Bu siyah renkli olan maske kıyafetlerinize döküldüğünde çıkartmanız imkansız bir hal alabilir, bu yüzden yüzünüze uygularken ve maskeyi çıkartırken dikkatli olmanız gerekmektedir.

2- Dişler

Rahatsız edici plak oluşumu ve lekelerden kurtulmak için aktif karbon bir hayli etkili bir çözümdür.

Mikro-gözenekli aktif karbon etkili bir şekilde plak ve lekelere nüfuz eder ve içindeki diğer maddelerde bu lekeleri çıkartır. Ayrıca, ağzınızdaki pH dengesini sağlar.

Aktif kömür aynı zamanda diş boşluklarının arasına da uygulanabilir.

1- Diş fırçanızı yıkayın ve ardından toz halindeki aktif karbonun içine daldırın.

2- Dişlerinizi normalde nasıl fırçalıyorsanız o şekilde fırçalayın.

3- Fırçalama işlemini bitirdiğinizde, ağzınıza biraz su alıp çalkalayın ardından tükürün.

4- Tüm varolan siyah renk gidene kadar aynı işlemi tekrar edin.

5- Beyaz dişlere kavuşmak için haftada bir ya da iki kez uygulayın.

Not: Dişlerinde kaplama ya da tel olanlar aktif karbon kullanımından önce mutlaka dişçilerine danışmalıdırlar.

3- Böcek Isırıklarını ve Arı Sokmalarını Rahatlatır

Aktif kömür böcek/sinek ısırıklıklarını, arı sokmalarını ve hatta zehirli sarmaşık batmalarına bile iyi gelir. Deriye güçlü bir şekilde nüfuz ederek deri içerisine yerleşmiş olan zehri yok eder.

İlginizi çekebilir: Bitkisel Sivrisinek Kovucu Sarımsak

Hemen kullanıldığında, acıyı olduğu kadar hastalığı ve zehri de yok eder.

1- Hindistan cevizi yağı ile aktif karbonu karıştırıp jel kıvamına getirin.

2- Hasarlı bölgeye uygulayın.

3- Uyguladıktan sonra ıslak bir havlu ile yüzeyi kaplayın.

4- Birkaç saatte bir hava aldırıp havluyu yeniden kapatın.

5- Kaşınan ya da rahatsızlık hissi gidene kadar uygulayın.

4- Vücuttaki Şişlik ve Gazı Yatıştırır

Eğer şişkinliğinizden ve gazınızdan ağrı çekiyorsanız, sorununuza getirilebilecek tek çözüm aktif karbondur.

Birçok zehri yok edebilme gücüne sahip olan aktif karbon, aynı şekilde boğazınızdan geçerek vücudunuzda bulunan rahatsızlıklarınızı da aynı güçte emer ve yok eder. Bu sindirim problemlerinizden, gastride ve mide yanmalarına kadar uzanır.

American Journal of Gastroenterology gazetesinin 1985 yılında yayınladığı bir çalışmada aktif karbonun vücut içerisinde olağan dışı şişmelere ve gazlı yiyecek ve içecekler yüzünden meydana gelen kramplara iyi geldiği tespit edilmiştir.

1- Gaz içerikli bir yiyeceği ya da içeceği tüketmeden önce, bir kapsül aktif karbon yutun ve bol su için. Yemeğinizi yedikten sonra, bir bardak daha su için.

2- Mide şişmeleri için ise, günde iki ya da üç kere aktif karbon kapsülü için.

Not: Bu ağrıların ya da rahatsızlıkların geçmesi için düzenli olarak alabilirsiniz fakat her gün olmamak şartıyla.

5- Zehirlenmeler

Yemek zehirlenmelerinde, aşırı alkol ya da kimyasal alımlarında, aktif karbon hayat kurtarıcı bir rol oynar.

Bir panzehir olarak aktif karbon, harika zehir yok edici özelliği sayesinde vücuttaki tüm zehri temizleyip rahatlık hissi verir. Bir kez alındığında, aktif karbon içeride gastrointestinal görevi görerek kişi kusma eylemini bitirip zehri akıtana kadar vücutta kalmaya devam eder.

Bu tedavide düzenli kullanım zorunludur. Yetişkinler için çeyrek gramı, çocuklar için ise çeyreğinde çeyreği yeterli olacaktır. Fakat bu dozaj genelde vücut kilosuna göre de değişkenlik gösterebilir. Unutmayın, aktif karbon alınımı değil önemli olan yeterli miktarda su tüketilmesidir.

Medical Toxicology and Adverse Drug Experience dergisinin 1988 yılında yayınladığı araştırmada panzehir tedavisinde tek çözümün aktif karbon olduğu ispatlanıp analiz edilmiştir.

Lancet dergisinin 2008 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre ise erken kömür alımı çok faydalı olabilir ancak panzehir tedavisinde sürekli kullanımın daha farklı sonuçlar doğurabileceği rapor edilmiştir. Bu gibi durumlarda, en etkili yolun erken teşhis olduğu vurgulanmıştır.

6- Kolestrolü Düşürür

Kötü kolestrol oranının vücuttaki artışı iyiye işaret değilldir çünkü bu arter damarlarının daralmasına, doğal olarakta kan akışının bozulmasına sebebiyet verir. Bu da kan pıhtılaşmalarına, kalp krizlerine neden olur.

Aktif kömür ise vücuttaki bu kötü kolestrol oranını lipoproteinlerin düşük oranda kalmasını sağlayarak düşürür. Kolestrole nüfuz eder ve bağırsaklar içerisindeki safra asidini sabit tutar ve emilimi önler. Bu da karaciğerdeki yüksek kolestrolü yok eder ki bu da kötü kolestrolü iyice düşürür.

Lancet’te 1986 yılında yayınlanan bir araştırmada, 1 ay süresince günde 3 kez olmak şartıyla 8 gram aktif karbon yüksek kolestrolü olan hastalara veriliyor. Sonuç şu; tüm hastaların kolestrol oranları %25, LDL kolestrolü %41 ve yüksek lipoprotein oranı da %8 oranında artıyor. Ayrıca, yan etki ise neredeyse yok denecek az görülüyor.

Kötü kolestrolün tedavisinde unutulmaması gereken şey aktif karbonun düzgün bir şekilde nüfuz edilmesi için alındıktan bir buçuk iki saat içerisinde herhangi bir tıbbi bir madde alınmamasıdır.

7- Sindirim Sistemi

Çoğumuz içerisi toksinlerle ve kimyasal ürünlerle dolu olan ve sağlığımıza özellikle sindirim sistemimize zararlı olan yiyecek ve içecekleri tüketiyoruz. Bu nedenle, bazı zamanlarda sindirim sistemimiz de temizliğe ihtiyaç duyuyor.

İşte tam da bu sebeple aktif karbon devreye giriyor ve sindirim sisteminizdeki tüm toksinleri atmada size yardımcı oluyor.

Fakat bu temizliği tam olarak tamamlayabilmek için, iki gün boyunca her yemekten 90 dakika önce 10 gram aktif karbon yutuyorsunuz. Düzgün bir süreç için ise bol su içmeyi unutmuyorsunuz.

8- Alkolün Etkisini Azaltır

Alkol sağlığınız için zararlıdır. Lakin alkolün etkisini azaltmak için aktif karbon kullanımı ile ilgili bu maddeyi inceleyebilirsiniz.

Eğer aktif karbon alkolle birlikte alınırsa, alkolün kana tam olarak karışmasını engelliyor. Aktif kömür elbetteki alkolü emmiyor fakat diğer toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak vücudun akşamdan kalma durumunu engelliyor.

Aktif kömür böbreklere gelen zararları önlerken aynı zamanda onların daha sağlıklı olması için destek eleman olarak görev alır. Açıklaması ise şöyle; aktif karbon vücuttan toksinleri ve kimyasalları uzaklaştırır ki bu da diğer bir deyişle birçok organın zarar görmesini engeller ve bu organlara böbreklerde dahildir.

Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation dergisinin 2010’da yayınladığı bir araştırmaya görer ağızdan alınan aktif karbon ile protein diyeti kombinasyon haline geldiğinde, yaşlı insanların üremik problemlerinde çok etkili olduğu bulgulandı. Aktif kömür bu süre içerisinde kan içerisindeki üreyi ve keratinin seviyesini düşürür ve bu sayede hiçbir hastanın diyalize girmesi gerekmez.

American Society of Nephrology dergisinin 2009 yılında yaptığı bir başka araştırmaya göre ise böbrek hastalarında aktif karbonun harika ve kesin çözümler sunduğu. Bu bulgunun temellendirilmesi şu şekilde; aktif karbon kalp hastalarının hastalıklarına çözüm sunabildiği seviyede böbrek hastalarına da aynı oranda bir çözüm sunuyor. Fakat, bu alanda biraz daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu da aşikar.

10- Gut Hastalığını Tedavi Eder

Aktif kömür gut hastalığının tedavisinde de önemli rol oynar ve ürik asidi emerek tedavi sürecini hızlandırır. Yüksek ürik asid seviyesi ise gut hastalığının en yaygın sebebidir ve yoğun ağrılara sebebiyet verir.

1- 500 gram aktif karbonun içerisine püre haline gelene kadar su koyun ve karıştırın.

2- Ardından ılık su ile dolu olan küvetin içerisine bu karışımı dökün.

3- Daha sonra bu karışımın içine girin ve 30 dakika bekleyin.

4- Ardından ılık bir duş alın.

5- Bu çalışmayı haftada 2 ya da 3 kez uygulayın.

Not: Oral yoldan da aktif karbonu alabilirsiniz ancak doktorunuza danıştıktan sonra.

Not:

* Kullanıma başlamadan önce bir doktordan veya uzmandan destek almayı unutmayın.

* Ne zaman ve ne koşulda aktif karbonu alırsanız alın, önemli olan dehidrasyon yaşamamanız için bol su tüketimi yapmanız.

* Yemek yedikten bir saat içinde aktif karbonu almamaya özen gösterin.

* Aktif kömürü, düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsanız yanında almayın.

* Aktif kömür kullanıyorsanız şeker harici herhangi bir tatlandırıcı kullanmaktan kaçının, kusmaya neden olabilir.

Aktif karbon nereden satın alınabilir?

Eczanelerden ve sağlıklı yaşam dükkanlarından satın alabilirsiniz. (2)

Kaynak: (1) Gizem Aydoğan / https://www.gizemaydogan.com/aktif-karbon-ne-ise-yarar/

(2) Doğal Cilt / http://www.dogalcilt.com/aktif-karbonun-bilmeniz-gereken-10-kullanim-yeri/

Kaynaklar »»