Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Akdiken

Rhamnus cathartica

Diğer İsimler Geyikdikeni, Ateştacı, Barutağacı

Familya Hünnapgiller ( Rhamnaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm - ( - )

Takım -

Kullanılan Kısım Meyve

Yetiştiği Bölgeler Akdiken genel olarak bütün Avrupa’da yetiştirilmektedir. Ormanlarda ağaç aralarında veya çalılıklarda rastlanır. Nemli ortamları sever. Yurdumuzda Kuzey Anadolu dağlarında rastlanıldığı bilinmektedir.

Etken Maddeler Akdiken meyvesi şekerler, organik asitler, yağ, rhamnoxanthin ve locain isimli sarı renk maddeleri, rhamno-emaodin, emodin ve crysophanol isimli antrakinon türevleri denilen kimsasallar taşır. Ayrıca flavon glikozitleri de içerir.

Akdiken
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 4 - 8 metre
En Fazla Yayılma 2,5 - 4 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 20 - 50 yıl

Bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle bu konuda uzman doktorlardan bilgi alınmadan akdiken meyvesi ve çayı kullanılmamalıdır.

Akdiken Mayıs – Haziran aylarında sarı-yeşil renkli, küçük çiçekler açan, 4 – 5 metrlik dikenli bir ağaçtır. Bezelye büyüklüğünde, morumsu – siyah meyveleri vardır. Meyveler biraz mayhoş ve acıdır.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Eylül ve Ekim ayları arasında olgunlaşan meyveler ağaçlardan toplandıktan sonra sıkılarak elde edilen usare şeker ile karıştırılarak şurup yapılır. Diğer bir kullanım şekli de meyveleri kurutup toz aline getirerek öylece kullanmak veya suyla kaynatıp içmektir. Akdiken bitkisinin kabuğunu kullanmadan önce bünyesinde barındırdığı aktif kimyasallar dan arınması nedeni ile 1 yıl bekletilmesi gerekebilmektedir. 

Tıbbi Etkiler

Antrakinon türevleri kalın barsakta (bağırsakta) su emilimini engelleyerek, dışkıyı yumuşatır. Müshil bir etkiye sahiptir. 20 adet taze meyve şiddetli ishale yol açar. Akdiken müshil olarak kullanılması esnasında genellikle hafif bir bulantı ve karın ağrısına yol açar. Bazen bu etkiler şiddetli de olabileceğinden günümüzde pek kullanılmamaktadır. Kurutulmuş meyveler toz haline getirilir. Sabah akşam 2’şer gram yutulur.

Flavon glikozitleri de akdikene idrar arttırıcı özellik kazandırır.

Yaprakların ezilip kanamalı yaralara uygulanması ile kanama azalır. Aynı şekildeki uygulama siğiller içinde yapılabilir.

Meyvelerin suyu da siğil tedavisi için ve derideki kaşınmalara karşı tüketilir.

Akdiken bitkisi etkili ve kullanilmasi güvenli bir müshildir.

• Idrar söktürücüdür.
• Beden islevlerim olumlu yönde degistirici ve düzeltici etkisi de vardir.

Bu etkileri saglamak için, akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarindan 2 tatli kasigi alinarak 1 bardak kaynamis suya konulup 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyon, 12 saat içinde etkili olmak üzere (sabahleyin) 1 bardak olarak içilir. Ya da bitkinin olgun meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltisindan önce yenir.

Bitkinin meyve ve yapraklari baska sekillerde de ilaç haline getirilebilir. Bunlar sonbaharda toplanip gölgede kurutulur. Yukarda tanimi verilen sekilde infüzyonu hazirlanir ve içilir. Ya da bitkinin meyvelerine biraz seker ve su katilip kaynatilarak surup hazirlanir. Bu suruptan sabah kahvaltisi öncesi bir yemek kasigi alinir.

Özet

Akdiken içeriğinde yüksek laksatif etki gösteren maddeler içerir. Bu özelliği nedeniyle Amerikan yerlileri tarafından yüzyıllardır kabızlık giderici, bağırsakları temizleyici bir gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Diğer bir deyişle mushil olarak kullanılmaktadır.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 30
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.

Diğer Haberler