Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Akgünlük

Boswellia serrata ( Bitki) Gummi olibanum (Sakızı)

Diğer İsimler Akamber, Günlük, Sığla, Sığıla

Familya Balsamlıgiller ( Burseraceae )

Sınıf İkiçenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Rosids

Kullanılan Kısım Ekstresi

Yetiştiği Bölgeler Kuzey Afrika ve Hindistan’da yetişir.

Etken Maddeler Zamk, organik asitler ve uçucu yağ taşır.%50-60 civarında boswellik asit ve türevleri, Akgünlük sakızımsı reçinesinde bulunan Pinen ve Fallandren isimli uçucu yağlar bulunmaktadır.

Akgünlük
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1-8 metre
En Fazla Yayılma 1 - 10 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Su ile eritilerek tıbbi amaçla kullanılabileceği gibi, yandığında verdiği parlak ışık ve hoş kokusundan dolayı tütsü olarak da kullanılabilir. Tütsüsünün nefes açıcı özelliği vardır.

Akgünlük bitkisinin hayatımda ki yeri çok farklıdır. Her hangi bir hastalığıma iyi geldiğinden falan da değil. Meslekten mezun olduğumda ilk çalıştığım iş yerinde 15. günüm falan kalabalık bir gün içerisi insan dolu ( satış mağazası) orta yaşın biraz üzerinde sırt çantaları ile beraber bir çift geldi. İşte daha yeniyim tabi bakınıyorum kim ne yapıyor ne diyor. Bu çiftimiz iş yerinde toplamda 3 kişiyiz ”Boswellia” arıyoruz diye soruyorlar. Bende kıdemli olanlar birbirine bakıyor (Bence bilmedikleri için duymamazlıktan geldiler 🙂 ) Ben çifte doğru giredek ” Akgünlük mü arıyorsunuz” dedim. Çiftimiz büyük bir heyecanla dönerek ” evet ! nerden bildiniz. Çoğu kişi bilmiyor” dediler. Bende yeni mezunumun okulda aldığım taze bilgiler ile birine faydalı olabilmenin mutluluğu ile anlatıyorum. Mezun olduğum bölüm vs. Kısacası çiftmiz mağazadan memnun ayrıldı, bende vermiş olduğum bilgi ve işe yaramışlık hissi ile harika bir gün geçirdim.

Ama gelin görün ki benim o gün bildiğim akgünlük latincesi işimin son bulmasına sebep oldu. Yani ben öyle düşünüyorum. Akgünlük’ü bildikten sonra müşteriler ile olan diyologu izleyen yöneticilerin bakışlarını unutmuyorum. Malesef sonradan gelen kişinin daha fazla bilgili olması yöneticilerin hoşuna gitmiyor. Yada daha hızlı çözümler üretmeniz.

Gelelim Akgünlük bitkisinin detaylarına;

Akgünlük latincesi olarak araştırma yaptığımızda bitkisi ve sakızı olarak iki farklı latince bilgisi çıkmaktadır.Bizler ikisini paylaşmanın uygun olacağını düşündük.

Akgünlük ağacı; Hindistanda geleneksel ayurveda hekimliğinde yıllardır kullanılmaktadır. Hindistanda yetişen ve yüz yıllardır kullanılan boswellia bitkisi, orta yada yüksek boyda dallanma gösterir. Bu şifalı bitkinin enayırıcı yanı gövdesine dokunduğunuzda aleorezindenen (sakızımsı) bir madde yaymasıdır.

*Akgünlük Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Akgünlük Bitkisinin Tıbbi Etkileri

Akgünlük’ün Hipokrat zamanından beri bilindiği anlaşılmaktadır. Yatıştırıcı, kuvvet verici, kabız yapıcı, idrar söktürücü, romatizma ağrılarını dindirici ve adet kanamalarını başlatıcı etkileri vardır. Kurumuş akgünlük sütü, bu etkiler için günde 1-4 gram suda eritilerek içilir.

Bir çok ümit veren bilimsel kanıt Akgünlük’ün geleneksel kullanımını desteklemektedir. Laboratuar çalışmalarında Akgünlük’ten ayrıştırılan içerikler, anti-enflamatuar etkiler sergilemiştir. Deney hayvanları üzerinde, en az steroid olmayan anti-enflamatuar (NSAID) ilaçlardan İbuprofen (Advil, Nuprin, Motrin) kadar etkili olmuş, ve midede rahatsızlık gibi NSAID’lerin gösterdiği yan etkilerden hiç birini göstermemiştir. Bu, uzun süreler boyunca anti-enflamatuar ilaçlar kullanmak zorunda olan insanlar için önem taşır. Diğer denek hayvanlar üzerindeki çalışmalar, boswellia’nın kandaki trigliseritdüzeylerini düşürdüğünü de göstermiştir.

Yapılan çalışmalarda Akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar yani iltihap önleyici etkisi olduğu artrit gibi iltihaplı hastalıklarda ödem ve ağrıda belirgin azalma sağladığı gözlenmiştir.Özellikle gıda takviyelerinde son zamanlarda boswellia ismini sıkça görmekteyiz. Özelllikle glucosamine chondroitin msm takviyelerinde  çokça ekstresine yer verilmektedir.

Ayrıca yapılan çalışamalarda Akgünlük bitkisinin kanser hastalığından tümör büyümesini önlediği, kötü hücrelerin yayılması engellediği ortaya çıkmıştır.

Öte yandan Akgünlük ağacının temel bir bileşeni olan akbanın; çeşitli mekanizmalar yaratarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de ortaya çıkmıştır. Boswellia bitkisi; serbest radikalleri yok eden özelliğiyle total kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Öte yandan antidepresan etkisi de vardır.
Bitkinin ‘Incensole asetatı’ adı verilen bir bileşeni, beynin hipokampus bölgesindeki hücrelerin dejenerasyonunu engeller. Prostat kanserinin dışında; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalmasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında etkili olduğu bilim çevrelerince genel kabul görmektedir.
Akgünlük bitkisi ayrıca tütsü olarak çok sık kullanılmaktadır. Kullanım alanları için yazımıza göz atabilirsiniz. Tıklayınız.
Akgünlük
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Nefes darlığını giderir.Balgam söktürücü özelliği bulunur ve astım hastalarının nöbetlerini azaltır.
Günlük Sakızı antiseptik etkisi nedeniyle yara tedavisinde ve yaraların mikrop kapmasını engellemek için kullanılmaktadır.  Tabi sürülecek olan Günlük Sakızı yağı adını verdiğimiz sakızdan elde edilen bir tür bitkisel uçucu . Yaraların temizlenmesinde ve iyileştirilmesinde dıştan uygulanır.
Her hastalığın başı olarak görülen stres ile başa çıkmanın yollarından biri de düzenli olarak Akgünlük bitkisinin çayını tüketmektir.

Zararları

Her bitkide özellikle belirttiğimiz gibi düzenli ilaç kullanımı ve kronik rahatsızlıklarda doktorunuza danışarak kullanınız. Ayrıca hamileler ve emziren anneler kullanmamalıdır.
Açık yaralarda kanın durmasını bekleyerek bitki suyu ile pansuman yapılmalıdır. Kanama devam ettiği esnada pansuman yapmayınız.
Özet

Akgünlük, bitki çayı olarak, tütsü olarak, sabun olarak kullanabileceğiniz bir çok alternatifi bulunan bit bitkidir. Ağaç üzerinde görünümü size reçineyi andırabilmektedir

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 31
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.