Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Akyıldız Soğanı

Ornithogalum Umbellatum

Diğer İsimler Köpek Soğanı, Tükürük otu

Familya Sümbülgiller ( Hyacinthaceae )

Sınıf - ( - )

Bölüm - ( - )

Takım -

Kullanılan Kısım Toprak alt soğanları

Yetiştiği Bölgeler Avrupa, Anadolu ve Kıbrıs’ta yaygın bir türdür.

Etken Maddeler Nişasta, saponinler, C vitamini, müsilaj ve başlıcası convallotoxin olmak üzere glikozitler taşımaktadır.

Akyıldız Soğanı
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 20 cm
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 1-2 yıl

Kışları sert olmayan ılıman iklimde kolaylıkla yetişir. Gölgeli iyi akaçlanmış ,kumlu ve organik maddece zengin toprakları sever. En uygun çoğaltma yöntemi yavru soğanlarla yapılan üretimdir.

Akyıldız Soğanı bitkisinin diğer latince adları Ornithogalum Teunifolium, Ornithogalum Ianceolatum, Ornithogalum Sibthorpi’dir.

Genellikle yaz mevsimi boyunca, her biri beyaz bir orta damarlı doğrusal yaprakları ve yıldız şeklindeki beyaz çiçeklerin umbel benzeri racemleri, dışarısında yeşil olan, genellikle hızlı bir şekilde yayılan, soğanlı uzun ömürlüdür.

İlkbahar sonunda beyaz çiçekler açan, 20 cm yüksekliğinde otsu bir bitkidir.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

 Akyıldız soğanının yaprakları Anadolu’da yer yer sebze olarak kullanılmaktadır. Toprakaltı yumruları ise yemek, taze veya pişmiş olarak çıbanların, sivilcelerin üzerine bağlamak suretiyle kullanılır.

Akyıldız soğanı

Tıbbi Etkiler

Akyıldız soğanı, eski Yunanlılardan beri sivilceleri olgunlaştırmak için kullanılmaktadır. Dahilen ise kusturucu, idrar arttırıcı ve kalbin kasılmasını kuvvetlendiricidir. Ancak yüksek dozlarda zehirlenmelere yol açabilir. Dahili etkilerin sebebi convallotoxindir.

Özet

Yaprakları sebze olarak, toprak altındaki soğanları da tıbbi amaçla kullanılır. Akyıldız soğanı taze ya da pişmiş şekilde sivilce ve çıbanların üzerine konursa Faydası görülür. Zehirli bir bitki olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 32
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.

Diğer Haberler