Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Anadolu Adaçayı

Salvia triloba

Diğer İsimler Elmaotu, Dağ Elması

Familya Ballıbabagiller ( Lamiaceae )

Sınıf İkiçenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım -

Kullanılan Kısım Yapraklar (Salviae officinalis folium) ile yapraklı ve soluk mor renkli çiçekli dallarından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağ (Salviae aetheroleum).

Yetiştiği Bölgeler Anadolu’da, Girit ile Kıbrıs’da ve kısmen de Mora Yarmadası ile İtalya’nın güney kısımlarında yayılış göstermektedir.

Etken Maddeler Uçucu yağ, triterpenler ve flavon türevleri taşımaktadırlar. Uçucu yağın büyük kısmı sineoldür.

Anadolu Adaçayı
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 30 - 70 cm
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 metre
Nihai Süre Olgunlaşma

Elma yağının ise gaz söktürücü, hazım kolaylaştırıcı, idrar arttırıcı ve ter kesici etkileri vardır. Yüksek miktarlarda zehirli olabileceğinden tehlikelidir.

Anadolu Adaçayı 30–70 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir. Beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar. Bahçe ada çayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur.

Bir başka tür olan çayır ada çayı (Salvia pratensis), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir. Çevresine hoş bir koku yayan mavi – menekşe renkli çiçekleri bulunur. Çayır ada çayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu’da bol yetişir. Anadolu ada çayından “elma yağı” veya “acı elma yağı” denilen yağ da üretilmektedir. Bu tür adaçayı da kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından tıbbi (bahçe) ada çayına benzemektedir.

Kullanışı

 Tıbbi adaçayının yerine, ülkemizde yetiştiği için genel olarak bu bitkinin yaprakları kullanılır. Aynı şekilde kurutulan yapraklar suyla kaynatılarak çay gibi içilir.

Bu türün çiçek ve yapraklarından elde edilen ve elma yağı veya dağ elması yağı adı verilen uçucu yağ çıkarılmaktadır. Dağ elması yağı sarımsı renkli, yakıcı lezzetli ve özel kokulu bir sıvıdır. Bitkinin bazı dalları üzerinde küçük bir elmayı andıran meyveler bulunması yağa verilen ismin sebebidir.

Tıbbi Etkiler

S. officinalis ve S. triloba, kullanım şekli olarak aynı özellikleri gösterir.

Dağ elması çayının etkisi diğer adaçayları gibi ferahlatıcı, rahatlatıcı ve teskin edicidir.

Elma yağının ise gaz söktürücü, hazım kolaylaştırıcı, idrar arttırıcı ve ter kesici etkileri vardır. Yüksek miktarlarda zehirli olabileceğinden tehlikelidir. Mikrop öldürücü özelliğiyle haricen yaralanmalarda da kullanılabilir. Dağ elması yağı dahili etkiler için günde 3 kez 1 damla olarak su veya süt içine karıştırılarak içilir.

Özet

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 35
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.