Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Ayva

Cydonia oblonga

Diğer İsimler Ayva, Quince, Hayva

Familya Rosaceae ( Rosaceae )

Sınıf Çift Çenekli ( Eudicots )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Rosales

Kullanılan Kısım Yaprak,Meyve

Yetiştiği Bölgeler Türkiye geneli ile Kafkasya, Kuzey İran, Horasan (Kopet Dağı) ve Kuzey Irak yayılışlıdır.

Etken Maddeler Meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunduğunu, tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin

Ayva
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 2,5 - 4 metre
En Fazla Yayılma 2,5 - 4 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 10 -20 yıl

Olgun ayva meyvesi, önerilen günlük ödeneğin (RDA) yaklaşık% 25'ine katkıda bulunan zengin bir C Vitamini kaynağıdır. C vitamini bağışıklığı arttırmaya yardımcı olur ve enflamatuar durumların tedavisinde yardımcı olur. Ayrıca anti-alerjik özelliklere sahiptir. Meyve ve tohum ekstraktı atopik dermatit ve sistit tedavisinde kullanılabilir. Alerji hastaları için gıda ürünlerinin hazırlanmasında da kullanılabilir.

Ayva tazeyken açık gri-yeşil ve sık tüylü, daha sonraları koyu yeşil renkli ve hafif tüylü, alt yüzü ise açık gri ve bol tüylüdür. Bahar Sonu (Mayıs)Yaz Başı (Haziran) çiçeklenir. Bir kaç ay bu çiçekler kalabilir.

Meyve hasadı; Ayvanın hasadı tür ve iklime bağlı olarak eylülün ikinci haftasından itibaren ekim sonuna kadar yapılmaktadır.
Meyvesi ise  7-15 cm civarında ve 5-12 cm genişlikte olan meyve etli, küremsi elips-yuvarlak, aromatik kokulu, hafif ekşimsi ve lezzetlidir. Başlardayeşil ve bol tüylü, olgunlaşınca parlak sarı rengi almaktadır. Olgunlukta kabuğu hafif yağlı ve hala tüylüdür.

Ayvanın yapısında bulunan diyet lifi sindirim sistemi sağlığına katkı sağlar. Diyet lifi bakımından zengin yiyeceklerin tüketimi kolon kanseri riskini azaltır. Ayrıca ayvadaki diyet lifleri tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur.Potasyum açısından zengin olan ayva meyvesi, yüksek tansiyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olur .

Ayva meyvesinin içerdiği klorojenik asit, kuersetin ve kamferol gibi bileşikler irritabl bağırsak hastalığında hastalığın mideye verdiği zararı azaltarak tedaviye destek olmaktadır.

Ayvanın içeriğindeki  fenolik bileşikler ve C vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte faydalıdır.İçeriğideki antioksidan ve vitaminlerle cilt sağlığına faydaları bilinmektedir.İçeriğindeki antioksidanlar vücutta bulunan serbest radikallerle savaşır, yaşlanma sürecini yavaşlatır, ayrıca kardiyovasküler hastalıkları ve felçleri önler.

Cilde bir merhem veya jel olarak uygulandığında, atopik dermatit ve benzeri cilt koşullarına fayda sağlayabilir. Yüksek C vitamini seviyeleri ayrıca iltihabı kontrol etmeye ve cildinizin sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur. 

Ayvanın Başka Hangi  Kısımları Kullanılır ?

Ayva meyvesinden, çekirdeğinden ve yaprağından faydalandığımız bir meyvedir. Kısacası bir ayvayı aldığınızda ondan bir çok şekilde faydalanabilirsiniz.Şimdi tek tek hangi kısımların nelere faydalı olduğunu inceleyelim.

Ayvanın çekirdeği ise en az ayva kadar faydalıdır. Ayva çekirdeğide A, B, C vitaminleri mevcuttur. Ayrıca demir, bakır, kalsiyum, potasyum içerir. Son yıllarda ise ayva çekirdeğinden yapılan jeller, kremler, merhemler daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.

Ayrıca  çekirdeği, yaptığınız ayva tatlısı ve ayva reçelinin içine koyarsanız bakır rengine yakın hoş bir renk elde  etmenize yardım edecektir.tıcı

Yaprağının ismini kış aylarında sık sık duyarız. Özellikle öksürük ve boğaz enfeksiyonlarında ayva yaprağının yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisinden faydalanmak mümkün. Tedavi amacıyla olduğundan şekersiz demlenmiş ayva yaprağı çayımızı içebiliriz.

Ayvanın Saça Faydaları

Ayvaların zengin mineral içeriğine sahiptir.İçeriğinde demir, bakır ve çinko içerir. Bu üç mineral, çeşitli diğer eser elementlerle birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Kırmızı kan hücresi üretimi yüksek olduğunda, vücutta  daha fazla oksijen taşınır. Bu durumda ise vücut etrafındaki dolaşım artar .Kan dolaşımının artması ise saç folikülünün sağlığını artıran ve büyümeyi uyaranbir durumdur.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Lif bakımından zengin olduğundan ishal yapıcı özelliği mevcuttur. Fazla tüketilmemesi önerilir.

 

 

 

Özet

USDA Ulusal Besin veri tabanına göre, 100 gramlık bir ayva meyvesinde sadece 57 kalori bulunur . Aynı zamanda büyük bir diyet lifi, antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. Meyve, kateşin ve epikateşin içeren tanenler içerir ve çok yüksek bir C vitamini konsantrasyonuna sahiptir. Ayva ayrıca iyi bir kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum ve bakır kaynağıdır.

Kaynaklar »»

Tübives
Ağaçlar ve Çalılar- Prof. Dr. Ersin Yücel
Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları- Necati Güvenç Mamıkoğlu
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=725

https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-quince-fruit/#gref