Tıbbı ve Aromatik Haberler

Ekmek Mayası Bitkilerdeki Tıbbi Bileşiklerin Keşfini Hızlandırıyor

Ekmek Mayası Bitkilerdeki Tıbbi Bileşiklerin Keşfini Hızlandırıyor

Ekmek mayası bitkilerdeki Tıbbi Bileşiklerin keşfini hızlandırdığına dair araştırmaları sürüyor.

Ekmek mayası bitkilerdeki Tıbbi Bileşiklerin keşfini hızlandırdığına dair araştırmaları sürüyor. Araştırmacılar, tıbbi bileşikleri nasıl ve hangi bitkilerin sentezleyebileceğini belirlemeyi çok daha verimli hale getiren yeni bir tarama yöntemi geliştirdiler. Tarama yöntemi, bitki enzimleri arasındaki protein-protein etkileşimlerinin yakalanmasına yardımcı olan fırıncı mayasına dayanmaktadır. Yeni yöntem, 20 adaydan altı kratom enziminin tanımlanmasına yol açtı.

Aspirin, morfin ve bazı kemoterapiler, bitkiler tarafından üretilen doğal bileşiklerden elde edilen ilaçlara örnektir. Ancak bitkilerin bu tür bileşikleri oluşturmasını sağlayan genlerin belirlenmesi sıkıcı ve pahalıdır.

Şimdi, Cornell Üniversitesi araştırmacıları fırıncı mayasını kullanarak uygun maliyetli ve oldukça verimli bir yaklaşım yarattılar. Hatta yeni yöntemi bir kratom ağacındaki anahtar enzimleri tanımlamak için bile kullandılar.

Maya nedir: Maya, mantar krallığının bir üyesi olan tek hücreli, yaşayan bir mikroorganizmadır. Bira mayası veya ekmek mayası olarak da bilinen Saccharomyces cerevisiae , binlerce yıldır fırıncılıkta, şarap yapımında ve bira yapımında önemli bir bileşen olmuştur. Fermantasyon işlemi sırasında şekerleri ve nişastaları alkol ve karbondioksite dönüştürdüğü için adını Latince Yunanca “şeker mantarı” anlamına gelen kelimeden almaktadır.

Angewandte Chemie’deki araştırmaya göre , yeni maya bazlı tarama yöntemi, bitki enzimleri arasındaki protein-protein etkileşimlerini yakalıyor ve bir bitkinin tıbbi bileşikleri nasıl biyosentezlediğinden nihai olarak hangi genlerin sorumlu olduğunu daha iyi belirlemek için diğer tarama yöntemleriyle birlikte çalışıyor.

Kimya ve biyomoleküler mühendislik yardımcı doçenti Sijin Li, “Geleneksel yöntemler, bitkide aynı anda bulunan protein gruplarını buluyor, ancak bizim yöntemimiz, bu gruplardan hangilerinin fiziksel olarak kümelenip birbirleriyle iyi oynadığına bakarak bunu tamamlıyor” dedi. ve çalışmanın baş yazarı. “İlaç için çıkarmak isteyebileceğimiz kimyasal türlerinden sorumlu olanlar bunlar.”

Gen adayları bitki transkriptomiği kullanılarak tahmin edildikten sonra, fırıncı mayası (bira yapmak ve ekmek pişirmek için kullanılanla aynı tür), hangilerinin birbiriyle etkileşime giren proteinler ürettiğini görmek için içindeki genlerle birlikte tasarlanır. Sonuç olarak biyokimyasal olarak taranması gereken genlerin sayısı önemli ölçüde azalır.

İyi araştırılmamış ancak farmasötik potansiyele sahip olduğu düşünülen kratom yapraklarıyla yapılan deneylerde, maya bazlı yöntem, mitragininin veya diğer hedeflenen kimyasalları ürettiği genetik taramayla tahmin edilen 20 adaydan altı kratom enziminin tanımlanmasına yol açtı. Daha sonraki biyokimyasal testler, atılan 14 adayın hiçbirinin işlevsel enzim olmadığını, maya bazlı yöntemle tanımlanan altı adaydan dördünün ise işlevsel olduğunu gösterdi.

Li, “Klinik deneyler için kimyasalın bitkiden saflaştırılması veya kimyasal bir yaklaşım kullanılarak sentezlenmesi gerekiyor ki bu çok pahalı” dedi. “Maya yöntemini kullanarak mitraginini ve bizi yeni ilaçlara yönlendirebilecek diğer kimyasalları daha ekonomik bir şekilde üretebiliriz.”