Tıbbı ve Aromatik Haberler

Galla Pazarı’nda Fide-Tohum Satışı Yasağı

Galla Pazarı’nda <b>Fide-Tohum Satışı Yasağı</b>

Bartın Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bugün Galla Pazarı’nda fide satanları ziyaret ederek “Satamazsınız. Satarsanız 23 bin TL ceza keser, ürününüzü de imha ederiz. Bugün son” ihtarı yaptı.

Galla Pazarı’nda, fide-tohum satış yasağı, Bartın Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bugün Galla Pazarı’nda fide satanları ziyaret ederek “Satamazsınız. Satarsanız 23 bin TL ceza keser, ürününüzü de imha ederiz. Bugün son” ihtarı yaptı.

Karar büyük öfkeyle karşılandı. 74medya, üreticinin haklarını araştırdı ve bu tehdidin haksız olduğu sonucuna ulaştı. Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Anlaşması’nın 9. Maddesinin 3’üncü fıkrasına bu tebliği engelliyor.

Onlar, Osmanlı döneminden bu yana Bartın ticaret hayatının vazgeçilmezi oldular. 200 yıllık Bartın Galla Pazarı’nın elleri nasırlı vefakar kadınları, bugün Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin uyarılarıyla şok oldu. Yüzyıllardır Türkiye’ye örnek gösterilen pazarın üretici kadınlarına “Burada fide-tohum satamazsınız. Bugün son, yoksa 23 bin lira ceza ve ürünleriniz imha edilecek” uyarısıyla karşılaştı. Çiftçiler Haftası’nın anlam ve önemini bir kat daha artıran gün gerçekleşen bu uyarı, tarihi pazarda infialle karşılandı.

Bartınla Alakalı sosyal medya hesabının moderatörü Serkan Girgin, habere duyar duymaz pazara indi, mağdur vatandaşa mikrofon uzattı. Vatandaşların öfkesi cümlelere yansıdı. Kimisi “Yıllardır böyle şeyle karşılaşmadık” dedi, kimisi “Bizim ürünümüz şimdi ne olacak. Bizi İsrail tohumlarına mı mahkum etmek istiyorlar” diye sordu.

Hartışma nereden kaynaklanıyor. Türkiye’nin başka şehirlerinde de karşılaşılan sorun, Tarım Bakanlığı’nın, “Ülkemiz biyolojik çeşitliğinin zarar görmemesi için tohum ve buna bağlı ürünlerin üretimi, ‘Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik’in dayandığı yasalar esas alınarak yasaklanmıştır’ düzenlemesine dayanıyor.

İlginiz çekebilir: Dondurarak Bitki Koruma İlk Yerel Tohum Donduruldu

Peki bu duruma karşı çiftçilerin hiç mi hakkı yok. Elbette var. Araştırdık ve Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Anlaşması’nın 9. Maddesinin 3’üncü fıkrasına ulaştı. Peki o medde neyi içeriyor:

KISIM III – ÇİFTÇİ HAKLARI
Madde 9 – Çiftçi Hakları

9.3. Bu maddede yer alan hiç bir hüküm ulusal kanunlara tabi olarak ve uygun görüldüğü ölçüde, çiftçi tarafından ayrılmış tohum / üretim materyalinin saklanması, kullanımı, değişimi, ticareti ve satışı ile ilgili olarak çiftçilerin sahip olduğu hakların kısıtlanması şeklinde yorumlanmayacaktır.

İşte bu madde, çiftçinin üretim yapmasına da satış yapmasına yasal statü kazandırıyor.

 

Kaynak: http://74medya.com/galla-pazarinda-fide-tohum-satisi-yasaklanamaz/