Tıbbı ve Aromatik Haberler

Tıbbi bitkiler bir arama motorunda sınıflandırıldı

<b>Tıbbi bitkiler</b> bir arama motorunda sınıflandırıldı

GAZİ Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İpek Suntar, Gazi Teknokent’te genç girişimcilerin kurduğu, “Fitofarmasist” adlı arama motoru programına destek vermek için programın bilimsel içeriğini hazırladı.

Tıbbi bitkiler sınıflandırıldı ve hangi bitkinin kaç gramı hangi hastalığa iyi gelir, hangi bitki ile birleştirildiğinde zararlı olur tek tek belirtildi. Konuyla ilgili Gazi Teknokent’teki firma yetkilisi Adil Utku Ertaş Hürriyet’e şunları söyledi:

BİTKİLERE DİKKAT

“Birçok fitoterapist şu anda ülkemizde, dünyada hizmet veriyor ve her geçen gün fitoterapi üzerine eğitim alan hekimlerin sayısı artıyor. Böylelikle bitkilerle tedavi belirli bilimsel standartlarla hekim ve eczacı eşliğinde yapılır hale geliyor. Fitoterapötik ürünler, kullandığımız ilaçlar gibi bazı durumlarda yiyeceklerle, diğer ilaçlarla ve diğer fitoterapötik ürünlerle etkileşim içine girerek istemeyen etkilere yol açabilir. Bunun önüne geçilmesi için öncelikle tedavi olurken eğer varsa kullandığımız bitkisel ürünleri doktorunuza söylemeniz gerekir ki istenmeyen etkiler ortadan kaldırılabilsin.

Biz de bitkilerin yararları-zararlarını, hangi hastalıklarda kaç gram kullanıldıklarını belirtmek ve hangi yiyeceklerle etkileşime geçtiklerini belirlemek için fitofarmasist adında bir arama motoru programı oluşturduk. Fitofarmasist, yazılımsal olarak birçok disiplinden bir araya gelmiş gençlerin ürünü olup, bilimsel içeriği ise Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İpek Suntar hocalarımız hazırladı.

Fitofarmasist, tıbbi bitkiler hakkındaki kullanımları, kimyasal bileşenleri, risk grupları, ilaç etkileşimleri ve kullanım dozu gibi bilgileri veren bir tıbbi bitki arama motoru olmasıyla birlikte makale ve videolarla zenginleştirilmiş içerikleriyle günden güne gelişen bir fitoterapi platformudur. Fitofarmasistteki asıl amaç fitoterapi için gerekli olan çevrimiçi altyapıyı oluşturarak, bitkisel tedavinin olması gerektiği gibi hekim ve eczacılarımız aracılığı ile hızlı, güvenilir ve güncel yöntemlerle yapılmasına katkıda bulunmaktır. Fitofarmasist programı şu an için Google Play’den Fitofarmasist uygulamasını indirerek ve fitofarmasist.com internet sitesinden kullanılabilir.”