Tıbbı ve Aromatik Haberler

Hintliler Yabani Parfüm Bitkileri Araştırılıyor

Hintliler Yabani Parfüm Bitkileri Araştırılıyor

Hint Botanik Bahçesi , bilim adamları tarafından yakın zamanda parfüm kaynakları olarak tanımlanan yabani otlar ve bitkiler üzerinde araştırma yapmaya başlamak üzere .

Yabani Parfüm Bitkileri üzerinde araştırma yapan Hintliler, KOLKATA: Hint Botanik Bahçesi , bilim adamları tarafından yakın zamanda parfüm kaynakları olarak tanımlanan yabani otlar ve bitkiler üzerinde araştırma yapmaya başlamak üzere. Ayrıca, bilinen en az 30 türün yabani ve şimdiye kadar bilinmeyen bitkinin yanı sıra bilinen 30 bitkinin araştırma için yetiştirileceği özel bir aromatik bitki bahçesi de kurulmaktadır. Bahçe, hem parfümeri hem de ilaç endüstrilerini desteklemek ve Yabani Parfüm Bitkileri için çevre, orman ve iklim değişikliği bakanlığının himayesi altında kurulmaktadır.

Peki Türkiye’de yabani bitkiler ile ilgili araştırmalar ne durumda?

Erdoğan Tekin – En Güzel Yaban Çiçekleri 

Türkiye, bitki örtüsü açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Tropik olanlar hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla bitki türüne sahip. Avrupa ülkelerinin tamamında ortalama yükseklik 200 metre iken ülkemizde 1100 metre. Deniz seviyesinden 5000 metreye kadar değişken yüksekliklerde çok çeşitli bitki türü yetişiyor. 3022’si sadece ülkemizde yetişen, başka bir yerde bulunmayan ve endemik olarak tanımlanan toplam 10 bin 765 çiçek var. Bir başka deyişle Türkiye’de yetişen üç bitkiden biri endemik.

Yemyeşil doğasıyla ünlü İngiltere İstanbul’dan 50 kat daha büyük bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen İstanbul’un bitki sayısı İngiltere’ninkinden fazla. İngiltere’de 1850, İstanbul’da 2450 tür bitki var. Bütün Avrupa Birliği ülkelerindeki doğal ormanların oranı yüzde 1 iken, Türkiye’de yüzde 93.

İKİ CİLTTE 1668 ÇİÇEK

Araştırmacı Erdoğan Tekin’in Türkiye’nin En Güzel Yaban Çiçekleri kitabının ikinci cildi yine İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Bu kitaplar araştırmacının Şemdinli’den Uludağ’a, Toroslar’dan Akseki’nin yaylalarına, Trabzon’dan İstanbul’a kadar dağ-tepe dolaşarak 25 yılda çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Danışmanlığını Prof. Dr. Tuna Ekim’in yaptığı Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan ikinci ciltte 658 yaban çiçeği yer alıyor. Kısa süre içinde 5 bin civarında satan kitabın ilk cildi Council on Botanical and Horticultural Libraries’ın yılın kitabı ödülüne de aday oldu. Her iki ciltte toplam 1668 yaban çiçeği bulunuyor. Bu anıtsal çalışmada Erdoğan Tekin’e, her biri kendi alanının uzmanı olan 18 botanikçi ve bitki sevdalısı fotoğraflarıyla katkıda bulundu.