Tıbbı ve Aromatik Haberler

Safran Üretimi için İlk Sonuç Başarılı

Safran Üretimi için İlk Sonuç Başarılı

Gıda, kozmetik ve ilaç sanayi gibi birçok sektörde kullanılan ve "mucize bitki" olarak nitelendirilen safranın üretimine 4 yıl önce deneme amacıyla Hasanlar köyünde başlayan Bartınlı çiftçi Pembe Yıldız 2013'te deneme amaçlı 2 kilogram safran soğanı alarak üreticiliğe başladı.

Safran Üretimi için İlk Sonuç Başarılı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü-Bartın İl Özel idaresi işbirliğiyle 2014 yılında uygulamaya konan “Bartın Safran Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 600 m2 alana 120 kilogram safran soğanı dikti.

Güzel bir toprak hazırlığı ve sağlıklı safran soğanları ile üç yıl toprakta kalan safran soğanı hasadından toplam 600 malandan 600 kg safran soğanı ve 250 gr safran elde etti.

Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

2015 yılında Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce aynı çiftçiyle Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi Kapsamında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen ‘KARAARSLAN’ safran çeşidi 1.500 m2 alana 150 kg safran soğanı dikimini gerçekleştirildi.

1,5 ton soğan beklenmekte

Üçüncü yılında olan soğanların bu yıl ortalama 500 gram safran ve 2018 safran üretimi soğan hasadında 1,5 ton soğan beklenmekte.Büyüklüklerine göre safran soğanının fiyatı 65 TL ile 100 TL, safranın fiyatı da 25 ile 50 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Tohumluk ve kurulum masrafları sadece ilk yıl kullanılmaktadır.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yapılan demonstrasyon (deneme) sonucuna göre safran yetiştiriciliğinin Bartın için uygun bakım ve yetiştiricilikle verimli ve oldukça iyi gelir getirisi olan bir bitki olduğu görülmüştür. Bu sonuçları diğer çiftçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Küçük alanlardan yüksek gelir getirisi olan safranı, yine yüksek getirisi olan böğürtlen, bamya, kızılcık, çilek, lale soğanı, istiridye mantarı gibi ürünlerle birlikte alternatif ürün olarak çiftçilere önerilmektedir.