Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Ceviz

Juglans regia

Diğer İsimler -

Familya Cevizgiller ( Juglandaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Juglandales

Kullanılan Kısım Meyve, Kabuk ve Yaprak

Yetiştiği Bölgeler Anavatanı, İran’ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin’dir.

Etken Maddeler Juglansin,%3.5 su, %15- 30 protein, %55- 77 yağ, %1.5- 3 kül, ve %5- 15 oranında da karbonhidrat (ağırlık selüloz) bulunmaktadır. Ayrıca cevizin meyvesi, Ca, P, Mg, Fe, Na, K gibi mineral maddeler bakımından zengin olduğu gibi A, B1, B2, B6, C vitaminlerini de içermektedir.

Ceviz
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 12 metre
En Fazla Yayılma 8 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 20 - 50 yıl

Antioksidan değeri yüksektir. Polifenoller, bitkisel steroller, arginin içermesi cevizin besin değerini arttıran diğer unsurlardır. Drog Adı: Semen ( Folium, Cortex) Juglandis

Ceviz ağacı kışın yaprağını döken ağaçlardır. Genç sürgünlerin özü bölmelidir. Tomurcuklaraz sayıda pullarla örtülmüştür. Yaprakçıkların kenarları bazı türlerde ince dişli, bazılarda ise düzdür (tam kenarlı). Yaprakçık sayısı türlere göre (3) 5-23 arasında değişir.

Ceviz Sonbaharda olgunlaşan büyük çekirdekli sulu meyvenin iç kısmı 2 bölmeye ayrılmıştır. Tohum 2 loplu, yağlı ve lezzetlidir. Günümüzde ceviz tüketimi daha çok tatlılarda ve çerez olarak

10 gram cevizde ;A vitamini: 30 İ.U. Tiamin 0,48 mg. Niasin: 1.2 mg. Fosfor: 380 mg. Kalsiyum: 83 mg. Potasyum: 225 mg. Demir: 2.1 mg. C vitamini: 3 mg. Yağ: 64.4 gr. Karbonhidrat: 15.6 gr. Protein: 15.0 gr. Kalori: 654  Ceviz ( Juglandis Regia) İyi bir lif ve protein, tekli ve çoklu doymamış yağ, flavonoid kaynağıdır. Antioksidan değeri yüksektir. Polifenoller, bitkisel steroller, arginin içermesi cevizin besin değerini arttıran diğer unsurlardır. 1 su bardağı ceviz içi, 704 kalori verir.

`Omega 3` ve `Omega 6`

Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özelliği, `Omega 3` ve `Omega 6` gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir. “Cevizler, iyi bir protein ve yağ kaynağı olmasının yanında, beslenmede fazlaca önemli olan bazı vitaminler bakımından da zengindir. Cevizde, vitamin A ile thiamin (B1), riboflavin (B2) ve niacin (B6) gibi B grubu vitaminleri bulunmaktadır.

Bir kg ceviz; 3 kilo ekmeğin, 2 kilo peynirin, 0,8 kilo tereyağının, 4 kilo bifteğin, 10 kilo tavuk etinin, 9,5 kilo sütün, 22 kilo istakozun, 14 kilo patatesin ve 17 kilo portakalın verdiği enerjiyi vemektedir. Cevizin, 100 gr’ı yaklaşık 650 cal. enerji sağlar. Enerjisinin çokluğu yağ oranının yüksekliğinden ileri gelir. Çünkü yüzde 64 yağ içerir.

Ancak bu yağlar omega-3 ve omega -6 olarak adlandırılan faydalı yağlardan oluşmuştur. Bu yağların en önemli faydası kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürmesi, aynı zamanda iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmesidir. 100 gram ceviz içi; 300 gram ekmek, 200 gram beyaz peynir ve 80 gram tereyağ ile eşdeğerdir.

Kalp Sağlığı için Ceviz!

Son yıllarda tüm dünyada  yapılan araştırmalar neticesinde cevizin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ceviz tüketimini oldukça popüler hale getirmiştir.Beslenme programlarında sıklıkla cevize yer verilmektedir.Doktorunuzun tavsiyesi üzerine sizlere belirttiği ayda başlayacağınız cevizli ek gıdalar bebeklerin gelişiminde büyük rol oynamaktadır.Ayrıca hamilelikte de tüketilmesi bebek gelişiminde faydalıdır.

E vitamini ve selenyum açısında oldukça zengin bir meyvedir. Önemli bir antioksidandır. B7 vitamini sayesinde saçlara da fayda sağlar. Saçları güçlendirir, saç dökülmesini azaltır ve saçların uzamasını arttırır. B vitamini sayesinde cilt sağlığını korumada faydalıdır. Cilde parlak görünüm vererek kırışıklık oluşumu ve yaşlılık belirtilerini azaltır.

Ceviz kolestrolü dengelemektedir.Antioksidan özelliği sayesinde parkinson ve alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemede ve azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.

Özet

Cevizin salgıladığı sülfür gazından dolayı altında uyumak iyi görülmez. Uyuduğunuz takdirde baş ağrısı ile karşılaşmanız mümkündür. Sülfür gazı zehirli bir gazdır.Ancak sülfür gazının ozon tabakasını onaran bir yapısı vardır.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler