Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Çoban Çantası

Capsella bursa-pastoris

Diğer İsimler Medik, Kuşkuşotu, Çıngıldaklı Ot, Leydi çantası

Familya Turpgiller ( Brassicaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Brassicales

Kullanılan Kısım Çiçekleri dalları

Yetiştiği Bölgeler Ege, Trakya, Akdeniz ve Anadolu bölgesinde yetişir

Etken Maddeler Bursae pastoris herbaFlavonlar, bolca potasyum, kanamayı durdurucu bir peptid ve saponinler.

Çoban Çantası
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 30 - 40 cm
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 3 yıl

Drog adı: Bursae pastoris herba

Çoban Çantası, bitki mayıs ve yaz boyunca çiçek açar. Çiçekler beyazdır ve bir çiçek sapının üstündeki kümeler halinde görünürler. Çiçekler sadece 2 mm çapındadır.Japonların uzun ömürlü olmak için tükettikleri otların başında gelir.İlkbahardan sonbaharın sonlarına dek beyaz renkli minik minik çiçekler açar.

Kalp şeklindeki meyve kapsülleri çobançantasını andırdığı için bu isimle anılır. Gövdesindeki yaprakları küçücük ve ok biçimlidir. Kuraklığa, soğuğa dayanıklılığıyla bilinen tek yıllık otsu yabani bir bitkidir.

Çoban Çantasını I. Dünya Savaşı sırasında, geleneksel tedavi emvamteri tükenip, askerler tarafından başka yollar mevcut olmadığında kanamayı durdurmak için kullanıldı.Pedanius Dioscorides (MS 1. yüzyıl) ve Pliny the Elder (MS 23-79) çoban çantasının tohumlarını önemli bir müshil ve afrodizyak olarak tanımlamaktadır.

Japonların uzun ömürlü olmak için tükettikleri otların başında gelir.Çoban çantası otunun tarihine baktığımızda tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat bu bitkiyi “dölyatağı” rahatsızlıklarında önermiştir. Galen bu bitkiyi iltihaplı iç yaraların tedavisinde kullanmıştır. Gurtner bu bitkiyi kabızlık tedavisinde kullanmıştır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Japonların uzun ömürlü olmak için tükettiği besinler arasındadır. Çoban çantası otu içeriğindeki bileşenlerle ilaç sanayiinde de gereken yerini almış bir bitkidir.

Kanamaları Durdurur!

Çoban Çantası içeriğinde bulunan peptid ve saponin gibi maddeler sayesinde kanamaların durmasına yardımcı oluyor, burun kanamaları başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerindeki kanamaların daha hızlı bir şekilde durmasını sağlıyor.

Kadınlarda döl yatağı rahatsızlıklarının tedavisi için kullanılır. Yine ergenlik dönemi adet düzensizliğinin giderilmesi için kullanılabilir. (Adet düzenlemesi için regl döneminden 1 hafta önce içilmeye başlanılmalı ve regl dönemi başlayınca sonlandırılmalıdır.)

Çoban Çantası Çayının Kullanımı ve Faydaları

Çoban çantası çayı hazırlanıp soğutulduktan sonra gargara olarak kullanıldığında diş ve boğaz ağrılarının azalmasını ve hatta geçmesinde kullanılmaktadır.Yüksek tansiyonu düşürücü bir etki yarattığından hipertansiyona bağlı oluşabilecek kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Oturma banyolarında kullanılması basur kanamalarını durdurucu özelliğe sahiptir.Böbrek, varis, karaciğer şişkinliklerini de geçirme özelliğine sahip şifalı bir bitkidir.Çoban çantası haşlanıp yaralara lapa olarak  kullanılır.

Bilinen yan etkisi yoktur. Ancak gebelikte kullanılması tavsiye edilmez.

 

Özet

Halk arasında çobançantası çayı içmenin böbrek iltihabına, kum ve taş düşürmeye, menopoz rahatsızlıklarına, adet kanamalarının düzenlenmesine, dişeti kanamalarına iyi geldiğine inanılır.

Kaynaklar »»

1- RHS

2- Wikiwand