Tıbbı ve Aromatik Haberler

Bitki Günleri Şenliği Fransada ‘Krem Şanti’ vatanında

<b>Bitki Günleri Şenliği</b> Fransada ‘Krem Şanti’ vatanında

Bitki Günleri Şenliği, ‘Krem şanti’siyle dünyaca ünlü Chantilly Şatosu geçen hafta sonu rengârenk bir etkinliğe sahne oldu: ‘Bitki günleri’! Yaklaşık otuz yıldır düzenlenen üç günlük etkinliğe 24 bin ziyaretçi katıldı.

Bitki Günleri Şenliği, ‘Krem şanti’siyle dünyaca ünlü Chantilly Şatosu geçen hafta sonu rengârenk bir etkinliğe sahne oldu: ‘Bitki günleri’! Yaklaşık otuz yıldır düzenlenen üç günlük etkinliğe 24 bin ziyaretçi katıldı.

Fransa’da, dünya da bu gösterişli şatoyu öncelikle kremasıyla tanıyor. Misafirleri arasında öyle ünlü isimler var ki: Fransızların ‘Güneş Kral’ı 14. Louis, masallarıyla ünlü yazar La Fontaine, oyun yazarı Moliere… Ormanıyla av düşkünlerinin, hipodromuyla atseverlerin gözdesi Chantilly Şatosuve bahçesi 19-21 Ekim günlerinde rengarenk bir etkinliği ağırladı: Bitki günleri!. Günler için oluşturulmuş çeşitli jüri ve komitelerce seçilmiş 200’den fazla stand sahibinin, yüzlerce bitkiyle katıldığı etkinlik ‘Uluslararası Çiçek Yarışması’ ile taçlandırıldı.

Bitki Günleri Şenliği

Chantilly’nin favorileri

Tohumcular, peyzajistler, koleksiyonerler, bitki dünyasının meslek erbabı, bostan dernekleri bu yılın teması ‘Chantilly’nin favorileri’ çevresinde bir araya geldi. Tohumcuların her biri kendi gönlünü fetheden, dolayısıyla bahçesinde tutkuyla yetiştirdiği ‘favori bitkisini’ tanıttı ziyaretçilere.Koleksiyon bitkilerinden klasiklere tüm çeşitliliğiyle bitkilerin yer aldığı Bitki Günleri bahçe ve bostana ilişkin diğer dalları da ağırladı: Bahçe sanatı mobilyaları, objeleri; bahçe araç-gereçleri ve aksesuvarları da ziyaretçilerin ilgi odağıydı. 10 bin Euro’luk çinko baraka ile yüzlerce Euro’luk bitkiler, bahçe sanatının aslında pahalı bir zevk olduğunun birer göstergesiydi.

 

Bitki Günleri Şenliği

Bitki Günleri Şenliği

Bitki Günleri sadece sergi standlarından oluşmuyordu. Ağaç budamadan orkide gibi çiçeklerin yetiştirilmesine, bahçelerdeki parazit otların nasıl temizlenmesi gerektiğine dair ipuçlarından bahçe araç gereçlerinin bakımına çeşitli atölyeler de Chantilly’deki günlerin konusuydu. Fransa’daki her etkinlikte olduğu gibi çocuklar ve gençler de unutulmamıştı: ‘Sonbahar sebzeleri başta olmak üzere bostan tatları’ konulu atölye ile ‘doğa’ konulu keşif atölyeleri özellikle çocuk ve gençlere yönelikti. İncir, bal vs tadımının yapıldığı standların da yer aldığı günlerde konuya ilişkin konferanslar da verildi.

Bitki Günleri Şenliği

Bostan bilgi becerisi

Yaklaşık otuz yıldır düzenlenen Bitki Günleri son yıllarda Chantilly Şatosu’nun bahçesinde yapılıyor. Başlangıçta bir avuç tutkunun özel zevki olarak doğan günler bugün, Avrupa bostancılığının Fransa’daki en büyük randevusuna dönüşmüş durumda. Giderek büyüyen ve uluslararası boyuta ulaşan etkinlik ilk günden itibaren hep aynı amaçla düzenlenmiş: Bostan bilgi becerisinin ve botanik sanatlarının önemini vurgulamak. Bu günlerin bahçe dünyasının çeşitliliğini, bahçıvanlık işini kolaylaştırmaya yönelik yepyeni araç ve objeleri öne çıkarıp bahçe yaşantısını güzelleştirmeyi amaçladığı da özellikle belirtiliyor.

Bitki Günleri Şenliği

Chantilly Bitki Günleri’nin Türk basınına tanıtılması için özel çaba gösteren Handan Lefevre şehrin turizm ofisinde görevli. Chantilly’ye yolunuz düşerse, yerli-yabancı turistin takdirini kazanmış güleryüzlü, tatlıdilli Handan Hanım’ın size yardımcı olmak için elinden geleni yapacağını da belirtelim.

Kaynak: Hurriyet / Aslı Ulusoy – Pannuti

Fotoğraflar/Photos: Alessandro Pannuti