Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Hatmi Çiçeği

Althaea officinalis

Diğer İsimler Hitmiye, Hire, Devegülü, Silindir Çiçeği, Gülhatmi

Familya Ebegümecigiller ( Malvaceae )

Sınıf İki çenekililer ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Malvales

Kullanılan Kısım Çiçek, yaprak ve kökleri.

Yetiştiği Bölgeler Asya’ya özgüdür. Akdenizde yetişir.

Etken Maddeler Müsilaj, pektinler ve nişasta başta olmak üzere birçok bileşen içerir.

Hatmi Çiçeği
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1.5 - 2.5 metre
En Fazla Yayılma 1 - 1.5 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 2-5 yıl

Defteri kalemi al iyi yaz; Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın, Ha ha ha ha ha içine "Hatmi çiçeği" biraz çörek otu katasın.. Şarkılara konu olmuş bir bitki ile birlikte Barış Manço'yuda anmış olduk :)

Hatmi Çiçeği ile birlikte değerli sanatçımızıda anmış olduk ruhu şad olsun. Hatmi çiçeğinin ne olduğunu, neye yaradığını, okurken Barış Manço‘dan Nane Limon şarkısı dinlememek olmaz. 🙂

Botanik Bilgi

Temmuzdan sonbahara kadar toplanan çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilir. Çiçekler mavimsi, bütün kısımları çok tüylüdür. Dış kalis: 6-9 parçalı olup sivri uçlu, iç kalis ise 5 parçalı olup, dış kalis’e göre daha uzundur. Dış ve iç kalis gümüşi yeşil olup demet tüyleriyle sık örtülüdür. Korella: 5. Katlanmış ve biraz buruşuk. 5 cm.’ye kadar geniş, 4 cm.’ye kadar uzun, yuvarlakça üç köşeli ya da ters kalp biçiminde olup üst ucu kunt, taban kısmında beyaz lekeler vardır.

Tıbbi Etkileri

İçeriğinde bulunan müsilajdan dolayı yumuşatıcı etkisi vardır. Kış aylarında  bronşit ve boğaz enfeksiyonlarında infüzyon olarak tüketilmesi faydalıdır. Kuru öksürükte faydalıdır. Sinüziti olan kişilere kullanması tavsiye edilir

Vücudunuzdaki böbrek ve diğer iltihap türlerine karşı kökleri etkilidir.

Mide, bağırsak, ağız ve boğaz ülserlerinde kullanılmaktadır.Mide ve bağırsaklarda gazın atılmasına yardımcı olur.İdrar söktürücü özelliği vardır.

Aynı zamanda kadın hastalıklarında kullanılır.Adet dönemlerinde söktürücü olarak kullanılabilir

Diş eti çekilmelerinde, diş iltihaplarına iyi gelmektedir.Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile gargara yapılması faydalıdır.

Prostatta kullanılabilir.

Kullanış Biçimleri

Gargara olarak yukarda bahsi geçen rahatsızlıklarınız için kullanabilirsiniz.

Çay olarak ise 2-5 gram kuru yaprağı 150 ml kaynar suya atınız ve 5-10 dakika bekletiniz, daha sonra süzerek içiniz.

Hatmi kökünden çay hazırlamak isterseniz  2-5 gram kökü 150 ml soğuk suya atınız, 1 veya 1,5 saat bekletiniz daha sonra karıştırıp süzerek ve hafifçe ısıtarak içiniz.

Özet

Bir tutam hatmi çiçeği yaprağını içeceğiniz fincana atıp kaynatılmış su ile karıştırıp 2-3 dakika bekletin.Fincanın ağzı bir kapak ile kapatılırsa daha iyi demlenecektir. Ayrıca bu çay ile yüzünü yıkamanız halinde cildiniz nemlendirmiş olacaksınız ve varsa güneş lekelerinize iyi gelecektir.

Kaynaklar »»