Tıbbı ve Aromatik Haberler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalışması 18 Bitkinin Dikimi Yapıldı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalışması 18 Bitkinin Dikimi Yapıldı

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca hazırlanan, "Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması Eğitim ve Araştırma Projesi" çerçevesinde, Tokat, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin'de tıbbi ve aromatik bitkiler araştırıldı.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler çalışması kapsamında Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca hazırlanan, “Doğu Karadeniz Bölgesi envanterinin Çıkarılması Eğitim ve Araştırma Projesi” çerçevesinde, Tokat, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin’de araştırıldı.

Yapılan çalışmalarda toplanan bin 127 tıbbi ve bitki örneğinden 637’si belirlendi. Bölge halkının ekonomik gelir sağlamasının amaçlandığı projede, her ile ait tıbbi ve aromatik, ekonomik öneme sahip bitki türleri belirlendi.

İlgili: Ağaç dikmek taşkınları azaltabilir;

ğaç dikmek ile ilgili yeni araştırmalara göre, kasabalardaki taşkınların yüksekliği nehirlerin etrafına ağaç dikilerek yüzde 20’ye kadar azaltılabiliyor. İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi ve Southampton Üniversitesi’nden bilim adamları Çevre Ajansı için bir çalışma yürütmüşler. Besleyici akıntının etrafındaki ağaçların yağmur suyunun akışını yavaşlatacağını ve taşkınlıktan tasarruf sağlayabileceklerini araştırmıştır.

Bununla birlikte, doğal sel önleme yöntemlerinin her zaman işe yaramadığı ve stratejik bir yaklaşım çağrısında bulunmaları gerektiği için uyardılar, çünkü bütün bir havza ormancılığı karşı üretken olacak, ‘BBC News’. Araştırmacılar, taşkın ovalarında artan bina ve şiddetli yağmur riskini artıran iklim değişikliği nedeniyle birçok yerin beton duvarlarla tamamen…

Çalışma kapsamında

Çalışma kapsamında Samsun’da 18, Ordu’da 16, Giresun’da 15, Trabzon’da 12, Rize ve Artvin’de 15’er, Gümüşhane, Bayburt ve Tokat’ta 11’er tıbbi ve aromatik bitkinin dikimi yapıldı.

Tıbbi ve aromatik bitkinin dikimi yapıldı.

Bu illerde kaya kekiği, güz yemişi, aynısefa, ak kekik, kantaron, mavi yemiş, tıbbi nane, hodan, tarhun, Anzer kekiği, limon otu, kurt üzümü, gilaburu, porsuk, çarkıfelek, ağaç mürver, ginseng, sarı kantaron, zerdeçal, zencefil, lavanta, sarmaşık, İstanbul kekiği, yağ gülü, Frenk üzümü, altın çilek, melisa, yalancı iğde, bilyalı kekik, kızılcık ve hünnap gibi bitkiler dikilerek AR-GE çalışması yapıldı.

Kaynak: samsunhaber.com