Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Hünnap

Ziziphus zizyphus

Diğer İsimler Çiğde, İnnabi

Familya Cehrigiller ( Rhamnaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Magnoliophyta ( Kapalı tohumlular )

Takım Rosales

Kullanılan Kısım Meyveleri

Yetiştiği Bölgeler Türkiye’de Marmara, Bati ve Güney Anadolu’da yetişir. Türkiye’de özellikle Denizli Çivril'le bağlı Gümüşsu Beldesi’nde bol miktarda bulunmaktadır.

Etken Maddeler Zizifus, saponini jujubozid,100 gramında 79 kcal olan hünnapın, vitamin dağılımı ise, %5 A Vitamini, % 17 B Vitamini türevleri ve % 83 C Vitamini şeklindedir. Ayrıca, Potasyum, Demir, Manganez, Magnezyum, Fosfor, Kalsiyum, Çinko ve Sodyum mineralleri açısından zengindir.

Hünnap
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 2 - 8 metre
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 3 yıl

Drog Adı: Fructus Zuzubae

Hünnap, Nisan-Mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 m yüksekliğinde dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğünde bir yemişidir. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpasi (yumuşak kısım) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabani olarak da bulunur.

Asıl vatanı Suriye’dir. Ağacının gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır. Yapraklar karşılıklı 2 sıra hâlinde, kısa saplı, diken seklinde 2 küçük yaprakçıklıdır. Çiçekler 3-6 tanesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil renklidir. Taç yaprakları sarı renkli, kıvrık olup 5 parçalıdır.

Marmara Bölgesi, Batı ve Güney Anadolu’da bolca bulunan bu minik lezzet küpü öyle faydalı ki, Çin’de “ölümsüzlük meyvesi” ya da “Tanrı’nın bir hediyesi” gibi sıfatlarla anılıyor.

Hünnap geleneksel Çin ve Kore tıbbi uygulayıcıları bu meyvenin antibakteriyel, antifungal, anti-ülser ve anti-inflamatuar özellikleri olduğunu iddia etmektedir.

Hünnap Kilo Vermenize Yardımcı

Düşük kalorili oluşu ve enerji vermesi nedeniyle, kilo verme konusunda yardımcı oluyor, özellikle spor yapanlara önemli bir destek veriyor.

Geleneksel Çin ve Kore tıbbı uygulayıcıları bu meyvenin antibakteriyel, antifungal, anti-ülser ve anti-inflamatuar özellikleri olduğunu iddia etmektedir.-Karaciğeri güçlendirici etkileri geleneksel Çin tıbbında, siroz ve hepatit gibi durumların tedavisinde bu meyvenin kullanımı ile bağlantılı olabilir.

Sindirim sistemine iyi gelmektedir.

 

Özet

Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.

Kaynaklar »»