Tıbbı ve Aromatik Haberler

Uzayda Bitki Yetiştirme ile ilgili NASA çalışmaları

<b>Uzayda Bitki Yetiştirme</b> ile ilgili NASA çalışmaları

Uzayda Bitki Yetiştirme ile ilgili NASA, Mars'a insanı gönderdiğinde, astronotlar yolculuk için çok fazla yiyeceğe ihtiyaç duymaktaydı.

Uzayda Bitki Yetiştirme ile ilgili NASA, Mars’a insanı gönderdiğinde, astronotlar yolculuk için çok fazla yiyeceğe ihtiyaç duymaktaydı. Ancak, Kızıl Gezegene 2.5 yıllık bir görev için dondurularak kurutulmuş hazır ambalajlar, gezegenler arası bir araçta çok fazla ağırlık ve yer kaplamakta. Mars’a gittiğimizde, kilo/ağırlık çok değerli olacak. Ne kadar az taşırsak o kadar iyidir. Ayrıca, tüm bu yiyecekler süper lezzetli ya da taze olmayabilir.

Bu yüzden NASA, astronotların diyetlerini uzayda veya başka dünyalarda yetiştirilebilecek bitkilerle tamamlamanın yollarını bulmakla ilgileniyor. Tohumlar zaten hazırlanmış yiyeceklerden daha az ağır, en azından bariz hafiftir. NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki bilim adamları, simülasyonlu ortamlarda bitkileri ve sebzeleri nasıl yetiştireceklerini denediler. Bunlar, Uluslararası Uzay İstasyonunun yeryüzündeki mikrogravite ortamını ve Ay ve Mars gibi Dünya’dan daha az yerçekimi ile dünyaları içerir.

Uzayda Bitki Yetiştirme

Kennedy’de bilim adamları, bitkilerin yetiştirilmesi için hangi ortamın en iyi olduğunu görmek için farklı aydınlatma ve sıcaklıklarla deneyler. Ayrıca, hangi bitkilerin Dünya yörüngesinde gelişebileceğini görmek için ISS’deki koşulları simüle ederler. Nihayetinde NASA, bitkilerin mümkün olduğu kadar az toprakla nasıl hidroponik ve aeroponik gibi yöntemlerle yetiştirileceğini anlamaya çalışıyor. Hidroponik, su ve besin maddelerini sıvı solüsyonları kullanarak bitki köklerine ulaştırmayı içerir ve hava ile bitkileri puslu bir hava ortamında yetiştirir. Bu yöntemlerin her ikisi de çok ağır olan ve aynı zamanda ağır bir roketin üzerinde yer alan çok fazla kir ihtiyacını ortadan kaldırır.

Astronotların diyetlerini uzayda yetiştirilebilecek bitkilerle tamamlayacak

Uzayda Bitki Yetiştirme

Düşük yer çekimli ortamlarda su farklı davranır. Yeryüzünde olamayacağı kadar garip şekillerde bir araya gelerek suyu kök bitkileri için zorlaştırıyor. Bununla birlikte, NASA, uzay ajansının Veggie deneyi ile Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sebze yetiştirme konusunda başarılı olmuştur. Bu araştırma sayesinde, astronotlar ISS’de bitkiler yetiştirip yiyebildiler. İlk deney, toprak yerine killi yastıklarda kırmızı marullu marul yetiştirmeyi gerektirdi.

Uzayda Bitki Yetiştirme

Bilim adamları bir gün bitkileri yetiştirmek için gezegenlerarası toprağı kullanmakla ilgileniyorlar. Ancak Ay ve Mars’ta bulunan “toprak” aslında toprak değildir; Volkanik küllerden yapılmış, bol miktarda organik madde içermeyen, kaygan veya gevşek kayaçlı bir malzemedir. Ve Mars’taki regolit tam olarak temiz değil.

Mars’taki roversler, kir içinde perkloratlar olarak bilinen bir tuz türü tespit etmişlerdir, bu da insanlar için yeterince yüksek miktarlarda tüketildiğinde toksik olabilir. Astronotların regoliteyi kimyasal çözeltilerle veya belirli türdeki bakterilerle temizleyebilmeleri mümkündür, ancak bu yöntem henüz tam olarak ortaya çıkmamıştır.

Uzayda ve diğer dünyalarda bitkilerin büyümesini hedeflemek, gezegenimizdeki uzun süreli görevlerde seyahat eden gelecekteki ekipler için önemli olacaktır. Bitkisel gıdalar sadece beslenme için önemli değil, aynı zamanda sebzeler ve yeşillikler ile hazır ambalajlı bir diyetin de eklenmesi, evlerinde eksik olan stresli astronotlar için önemli olabilir.

“Geri döndüğümde çizburger veya pizzayı en çok özleyeceğimi düşünüyordum, ama gerçekten istediğim şeyin taze bir salata olduğunu anladım”

yorumunu yapan bir çok astronottan haber aldık. Gioia Massa Verge , Kennedy Uzay Merkezi’ndeki alanda gıda üretimi üzerine çalışan bir NASA bilim adamının anlatıyor .

“Diyetlerinde bu taze, sulu ve gevrek bir dokuya sahip olmanın gerçekten önemli olabileceğini düşünüyoruz.”