Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Kara Halile

Terminalia chebula

Diğer İsimler Chebulic Myroblan, Harada, Harida, Harar, Haritaki

Familya Tarakgiller ( Combretaceae )

Sınıf - ( - )

Bölüm - ( - )

Takım -

Kullanılan Kısım Meyve

Yetiştiği Bölgeler Asya, Güney Batı Çin, Nepal, Hindistan, Vietnam, Güney Sri Lanka, Malezya

Etken Maddeler -

Kara Halile
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 2,5 – 4 mt
En Fazla Yayılma 1,5 – 2,5 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 10 – 20 yıl

Kara halile her dem yeşil bir ağaçtır, 30 m.ye kadar uzayabilir. Gövde kalınlığı 1 m.yi bulabilir. Meyvesi 2-4.5cm uzunluğunda, 1.2-2.5 cm genişliğinde siyahımsı renkli ve üzeri boylamasına çizgiler şeklinde girintilidir.
Ayuverda tıbbında en sık kullanılan bitkilerdendir.

Meyvesi hafif laksatif, midevi, tonik, adaptojen, karaciğer koruyucu, ateş düşürücü, spazm çözücü, ekspektoran, anti-astım, virüs öldürücü ve hipoglisemiktir.

Göz rahatsızlıklarında, hemoroit, diş çürükleri ve diş eti kanamaları, ağız içindeki yaralarda kullanılmaktadır.
Yüzeysel kullanımının anti inflamatuvar, ağrı kesici, ve yara iyileştirici olduğu bilinmektedir. Demlenmesiyle elde edilen sıvı cerrahi sonrası yaraların daha kısa sürede kapanması amacıyla kullanılmaktadır. Bu sıvı aynı zamanda basur tedavisinde lokal olarak, diş eti hastalıklarında ve ağız içi yaralarda gargara şeklinde kullanılmaktadır.

İştah açar, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri uyarır, sindirim sistemini hızlandırır, mideyi korur ve hafif laksatiftir.
Geçmeyen ishallerde kara halile tozu veya haşlanmış hali kullanılabilir. Dışkıda kan görülmesi durumunda da kullanılmaktadır. Sinamekiden daha hafif etkilere sahip bir barsak temizleyicidir.

Gaz şikayeti olanlar tarafından günlük olarak kullanılabilir. Sinir sistemin ve sinirleri destekleyicidir. Beş duyunun algılama düzeyini geliştirir. Kanama önleyici etkisi damar büzme özelliğinden gelir. Ödem çözücü olarak kullanılır.
Kronik öksürük, boğaz yanması ve astımda kullanılmaktadır. Bu amaçlar için genelde diğer bitkilerle karışımları kullanılır.

  • Uterusun (rahim) atonisinde kullanılır.
  • Vajinal akıntılarda kullanılır.
  • Böbrek taşı, ağrılı idrar yapma ve idrar yapma zorluğunda faydalıdır.
  • Ürtiker ve eritamatöz deri hastalıklarında kullanılmaktadır.
  • Kilo alma probleminde ve zayıflamada fayda sağladığı bilinmektedir.
  • Uzun süreli ateşte destekleyicidir.
  • Vücuttan toksinlerin atılmasına destek verdiği için adaptojen bir bitki olarak kabul edilmektedir.

Özellikle yağlı ve ağır yemeklerden sonra alınması kişiyi ve sindirimi rahatlatır. Sürekli çok yiyenler için yardımcı bir bitkidir.Antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkinliklerini gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.
Yerli tarihi kaynaklar uzun süreli kullanım için kara halilenin balla birlikte alınmasını önermektedirler.

Kara Halile bitkisinin uzun süreli kullanımının güvenliği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte karahalilenin kan şekeri değerlerini düşürücü etkisi bulunmaktadır. Kan şekeri düşürücü ilaçlarla birlikte kullanıldığında kan şekerinin aşırı düşmesine neden olabileceği düşünülmektedir. Diyabet hastaları kara halileyi kan şekerini düşürücü ilaçlarla birlikte kullanmadan önce doktora danışmaları gerekmektedir.

Kara halile, hamile ve emziren kadınlar, çocuklar, kronik sağlık sorunları olan kişiler ve düzenli ilaç kullananlar tarafından bir uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır.

”Buradaki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Kullanmadan önce doktorunuza danışınız.”

Özet

Birkaç adet karahalile meyvesini, bir miktar yağ ilave ettiğiniz tavada yakmadan kavurduktan sonra, havanda döverek veya öğütücüde çekip, dilerseniz balla karıştırarak, bol ılık suyla yutabilirsiniz

Kaynaklar »»