Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Karanfil

Syzygium aromaticum

Diğer İsimler -

Familya Mersingiller ( Myrtaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Myrtales

Kullanılan Kısım

Yetiştiği Bölgeler Anavatanı Endonezya'dır. Tüm dünya mutfaklarında birçok gıda hazırlığında, pişirilmesinde kullanılır. Karanfil baharat, Endonezya ve Madagaskar'da hasat edilir. Hindistan'da ve Sri Lanka'da da yetiştirilir

Etken Maddeler Manganez kaynağı olan karanfil aynı zamanda iyi bir omega - 3 yağ asidi, vitamin K, diyet lif, magnezyum, kalsiyum, reçine ve tanen kaynağıdır.

Karanfil
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1 - 5 metre
En Fazla Yayılma 0,1 - 0,5 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Drog Adı; Aetheroleum Caryophyilli, Flos caryophylli

Karanfil, ilk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır ve 10–20 m uzunluğa erişebilir. Karanfilçiçeklerine Karanfil baharatı (Syzygium aromaticum) ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir.

Antiseptiktir, mikrop öldürücüdür.Bağışıklık sistemini güçlendirir.Uyarıcıdır. Bedeni ve zihni yorgunluğunu giderir.Cinsel isteği arttırır.

Baharat karanfilin çiğnenmesi halinde diş ağrıları giderilerek kötü nefes kokusu ortadan kalkar. Çayının yapılması ile mide bulantısı, karın ağrısı, kabızlık gibi sindirim sorunlarının kısa sürede iyileşmesine ortam hazırlar. Her türlü yemek ve tatlının içerisinde kullanıldığında hoş bir aroma verir.

Damar yollarını açarak kan dolaşımını hızlandırır. Zengin vitamin ve mineral yönüyle vücut direncini arttırır. Göz sağlığı için oldukça şifalıdır. Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirip enfeksiyon oluşumunu engeller. Vücutta iltihaplanma varsa baharat karanfilin gıda ve içeceklerin içerisine eklenip düzenli tüketimi ile tedavi süreci hız kazanır.

Kolesterolü dengeler. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Baş ağrısı ve stres durumunun yatışmasında etkilidir. Yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik hislerini ortadan kaldırır. Ölü cildin yenilenmesi açısından yararlıdır.

Deri Yenilemesine İyi Gelir

Yara oluşumlarının kısa zamanda iyileşip deri yenilenmesine imkan tanır. Zayıflamak isteyenler için iyi bir çözüm yoludur. Vücuttaki zararlı maddelerin ve toksinlerin atılması yönünde son derece faydalıdır.

Karanfil tohumu toplanıp kurutulduktan sonra suda demlenerek  karanfil çayı yapılabilir. Karanfil çayının içine tarçın eklenirse, boğaz ağrısına iyi gelen gelir.

Daha önceki karanfil yazı yazımızda karafil yağı ile ilgili düşüncelerimizi de sizlerle paylaşmıştık. Bu bilgiler için tıklayabilirsiniz.Karanfilin baharat olarak kullanımı yaygındır.

Denizlide karanfil âdeti

Ancak kısa Denizli gezimizde dolaştığımız aktarlarda karanfil ile yaptıkları çok güzel bir adete denk geldik. Adete göre aşağıdaki resimde görüldüğü gibi karafiller bir ipe dizilir ucunuda sarı lira takılırmış. Bu karanfil dizeleri baba evinden ayrılan kızın yeni ailesinde kendisine huzur, mutluluk ve sağlık getirmesi dilenirmiş.

Karanfil

Özet

Güzel kokusu sayesinde ön planda tutulmuştur. Yenildiğinde ağızda acımsı ve hafif ekşi tat oluşturan baharat karanfil çiğnendiğinde uyuşma hissini de beraberinde getirir. Kaliteli ve taze bir baharat karanfili su içerisine atıldığında dibe iner veya başı dik bir şekilde su yüzeyinde asılı kalır. Bayat ve adi olanı ise su içerisinde yatay olarak sabit kalır.

Kaynaklar »»