Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Kırlangıç otu

Chelidonium majus L.

Diğer İsimler Kaşıntı otu, Siğil otu, Hilaliye

Familya Gelincikgiller ( Papaveraceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Ranunculales

Kullanılan Kısım Toprak üstü kısımları

Yetiştiği Bölgeler Kuzey Afrika, Avrupa bölgelerinin ve Batı Asya'nın bölgelerine.Ülkemizin bir çok bölgesinde.

Etken Maddeler Sarı boya maddesi, berberin, flavonoidler, karetonoidler,Aktif bileşenleri kalidonin ve protopin gibi alkoloitlerdir.

Kırlangıç otu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 30 - 80 cm
En Fazla Yayılma 0,1 - 0,50 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Drog Adı: Chelidonii herba

Kırlangıç otu ,kök kısmı parmak kalınlığında, çiçekleri altın rengi sarısında, çiçek demetleri 4-12 arasında olan bir bitkidir. Sapı kırıldığı zaman içerisinden akan süt renkli sıvı zehirlidir. Temmuz ve ağustos aylarında toplanır. Gölge bir yerde, doğrudan güneşe maruz bırakılmadan kurutulur.Genellikle ormanlık alanların güney yamaçlarında, duvar diplerinde yetişir.

Antik yunan ve roma da vücutta çıkan siğil egzama ve nasır gibi rahatsızlıklarda kullanıldığı bilinmektedir.Kökleri çiğnendiğinde detoks etkisi olduğu bilinmektedir.

Kırlangıç Otu,  üst sindirim yollarındaki hafif ve orta şiddette spazmların sistematik tedavisinde, hafif safra kesesi rahatsızlıklarında, gazlılık ve şişkinlik gibi hazımsızlık hallerinde, ağız yoluyla kullanılır.Safra kesesi tıkanıklığı ile eski ve süregelen karaciğer hastalıklarında, kullanımı önerilmez. Dört haftadan uzun süreli kullanımlarda,karaciğer enzim aktivitesinin ölçülmesi gerekir.

Gebelerin ve emzirenlerin kullanması önerilmez.(1)

En bilinen özelliklerinden biri güçlü bir kan temizleyici olmasıdır. Aynı zamanda kan yapıcı özelliğinde bulunmaktadır.Kan kanseri tedavisinde kullanılır.

Göz sağlığı için çok faydalı bir bitkidir. Katarakt ve boynuz lekelerini tedavi edici özelliği vardır.Gözlük kullananlarda düzenli kullanımda gözlük kullanımından kurtulduğu gözlenmiştir.Yorgunluk nedeniyle oluşan göz hastalıklarına kırlangıç otunun yapraklarından elde edilen sıvının çok faydası vardır.

Aynı zamanda ağrı kesici ve yatıştırıcı etkisi  mevcuttur. (2)

Kırlangıç otundan;  kırlangıç otu çayı, kırlangıç otu şurubu, tentürü ve merhemi üretilmektedir.

Bunlara ek olarak içerisinde bulunan zengin uçucu yağlar sebebiyle muhtelif ilaçların içeriğinde yer almaktadır. Ayrıca tekstil sanayisinde de kullanılmaktadır.

Nasıl Kullanılır ?

Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Aksi belirtilmedikçe günde 1-2 bardak çay yeterlidir. Kullanım süresi 2 haftadır.

Taze Su: Yaprak, sap ve çiçekleri yıkanıp, nemli iken mikser ile suyu sıkılıp alınır.

Tentür : Kırlangıçotunun sadece kökü tentür yapımında kullanılır. Sökülen köklerinden 100 gr yıkanıp temizlendikten sonra ince ince kıyılarak bir şişeye doldurulur ve üzerine 500 ml %70′lik Etanol ilave edilir. Şişe iki günde bir çalkalanır, 6-8 hafta sonra süzülerek Tentür hazırlanır ve hazırlandıktan sonra güneş ışınlarından uzakta muhafaza etmek gerekir. (3)

Özet

Ciddi karaciğer hastalıkları için, homeopati yoluyla uygulandığında Kırlangıç Otu en faydalı bitkidir. Akciğer hastalıklarında, İyice yıkanmış taze bitki mikserde sıkılarak özsuyu elde edilir ve iki misli ılık suyla karıştırılarak, gün boyunca yudumlanarak içilir.

Kaynaklar »»

(1) https://www.researchgate.net/publication/291971658_Kirlangicotu_Chelidonium_majus_L

(2) http://sagligafaydali.com/goz-hastaliklarinin-ilaci-mucizevi-bitki-kirlangic-otunun-faydalari/

(3) http://dogaltip.net/2017/11/06/kirlangic-otu-ve-faydalari/ Wikiwand.com.tr rhs.org.uk